Поклукар: Ситуација "смртно озбиљна" у Словенији

Срна
Foto: гс

ЉУБЉАНА- Словенија се суочава са "смртно озбиљном" епидемиолошком ситуацијом, рекао је министар здравства Јанез Поклукар и упозорио да ће, уколико број позитивних не престане да расте, капацитети интензиве његе ускоро бити попуњени.

Потврђене су 3.763 нове инфекције, а број активних случајева нарастао је на 45.434. Количина вируса у отпадним водама и даље расте широм Словеније. Због недостатка оспособљеног здравственог кадра у болницама, посебно за његу болесника на интензивним ковид одјељењима, у садашњу кризну епидемиолошку ситуацију у Словенији укључила се и здравствена служба војске, али и студенти медицине и здравствене његе.

Према најновијим владиним подацима, тренутно је хоспитализовано 1.074 пацијената са ковидом, од којих је 236 на интензивној њези. Из Министарства здравства су навели да су мање болнице већ сада на максимуму могућих капацитета, а цијелом здравственом систему пријети ситуација да се операциони блокови и дворане претворе у интензивне јединице, кад би се изводили само најургентнији захвати. Министарство здравства има план да затражи помоћ других држава, било слањем ковид пацијената у иностранство или тражењем помоћи у медицинском кадру.

Како су навели, према најгорем сценарију, биће потребно 1.300 постеља за ковид-болеснике, од чега 330 на интензивној њези, што је 40 више од максималних капацитета, преносе словеначки медији.

У љубљанском УКЦ-у недостаје 300 медицинских сестара, тако већ сада редовном особљу помаже 230 студената здравствене његе и четрдесетак студената медицине.

У Словенији се број хоспитализованих приближава оном из прошлогодишњег другог таласа епидемије, а забрињава и висок постотак позитивних међу тестиранима - јуче је био позитиван сваки други тест.

Премијер Јанез Јанша наговијестио је у парламенту да би његова влада, попут Аустрије, могла увести закључавање за невакцинисане и позвао је уставни суд да што прије донесе коначну одлуку о привремено суспендованој владиној одлуци о обавезном вакцинисању запослених у државној управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана