Појачан надзор границе Словеније са Хрватском

Агенције
Појачан надзор границе Словеније са Хрватском

Љубљана - Премијер Словеније Марјан Шарец најавио је додатно јачање контроле “зелене границе” са Хрватском због нешто повећаних токова илегалних миграција, посебно према Италији, због чега су почетком мјесеца на граници с том земљом уведене и заједничке патроле словеначке и италијанске полиције.

Шарец је тим поводом разговарао са Емилом Ројцем, начелником пограничне општине Илирска Бистрица, кроз коју пролази један дио илегалних миграната тзв. балканском рутом према Италији.

Словеначки премијер је рекао да разумије забринутост тамошњег становништва због повећања илегалних прелаза, али и да сматра да се ти проблеми понекад преувеличавају из политичких разлога.

- Уз границу с Хрватском већ је повећан број полицајаца, а биће повећан и број војника који им у томе помажу - казао је Шарец.

Он је навео да је нагласак на повећању техничких средстава за онемогућавање илегалних миграција, прецизирајући да се ради о контроли границе беспилотним летјелицама (дроновима) и да је у току јавни конкурс за куповину 40-ак километара панелних ограда.

Словеначка полиција, према ријечима Шареца, успјешно сузбија илегалне миграције, сарађујући у томе и са Италијом и са земљама на балканској рути, а главни проблем с којим се Словенија суочава су кријумчари који организују илегалне прелазе и на томе зарађују.

- Кључ за овај проблем је да их ухватимо и искључимо из промета - казао је он послије разговора са локалним званичницима у Илирској Бистрици.

Словеначки министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар рекао је да је Словенија од око 5.000 приведених миграната у овој години, више од половине вратила у Хрватску. Навео је и да је ухваћено и око 130 организатора илегалних прелаза и њихових помагача. Међу њима, како је додао, већина су страни држављани, али има и Словенаца, при чему је зарада коју на томе остварују велика.

 

По глави 5.000 евра

Поклукар је рекао да се мигрантима за пут од Грчке до Италије наплаћује од 5.000 до 7.000 евра “по глави”, а само за прелаз хрватско-словеначке границе од 100 до 300 евра.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана