Погоршано здравствено стање архиепископа Јована

Агенције
Погоршано здравствено стање архиепископа Јована

Скопље - Здравствено стање архиепископа Православне охридске архиепископије Српске православне цркве Јована озбиљно је погоршано, саопштила је данас Орхидска архиепископија, преносе агенције.

У саопштењу је наведено и да је поново одгођено политички мотивисано суђење против архиепископа Јована, осталих епископа, монаштва и вјерника Охридске архипеископије.

Из Охридске архиепископије истичу се већ мјесец дана постоји мишљење љекара специјалисте према коме архиепископ Јован треба да буде подвргнут операцији, али да истражни затвор у коме се он налази по 23 сата у затворској ћелији не дозвољава основну здравствену заштиту.

- Очигледно да је крајњи циљ притисака које врши непризната Македонска православна црква и њен расколнички архиепископ, потпуно уништење архиепископа охридског Јована и Православне охридске архиепископије - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је посљедње рочиште одржано прије пет мјесеца, 11. децембра прошле године.

Владика Јован је заједно са још 19 присталица Српске православне цркве оптужен за проневјеру новца.

Они се терете да су 5. децембра прошле године формирали невладину организацију “Анастасија”, на чији рачун су сљедбеници владике Јована прикупили 250.000 евра у намјери да за потребе Архиепископије купе некретнине код Скопља и Штипа.

Македонско тужилаштво сматра да је тај новац владика Јован утајио из касе канонски непризнате МПЦ.

Полиција је приликом претреса кућа и станова који су користили
осумњичени заплијенила компјутере, документацију Православне охридске архиепископије, 19.000 евра и записе са банкарских рачуна у

Грчкој и Београду на име сљедбеника архиепископа Јована, чије је свјетовно име Зоран Вранишковски.
Архиепископ Јован већ је осуђен на двије и по године затвора због проневјере црквеног новца док је био на челу епархије непризнате МПЦ.

Он је, међутим, прије доношења одлуке суда напустио Македонију, због чега је за њим расписна међународна потјерница.

У новембру 2010. године по потјерници је ухапшен на бугарско-српској граници, али су бугарске власти одлучиле да га не изруче Македонији.

У покушају да издејствује нови поступак, будући да му је суђено у осуству архиепископ Јован вратио се у Македонију.

Ухапшен је на македонско-грчкој граници 12. децембра 2011. године, а македонска полиција саопштила је да је владика ухапшен на основу међународне потернице ради издржавања затворске казне од двије и по године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана