Погледајте симулацију најјачег земљотреса у Петрињи

Аваз
Погледајте симулацију најјачег земљотреса у Петрињи

Фејсбук страница Геофизика уживо објавила је симулацију за вријеме најјачег земљотреса у Петрињи 29. децембра.

Симулацију је направила докторанд Хелена Латечки под вођством доц. др. сц. Јосипа Стипчевића с ПМФ-а и у сарадњи с др. сц. Ирене Молинари с италијанског Националног Института за геофизику и вулканологију. Резултати показују колико структура тла утиче на комплексност распростирања потресних валова и ефекте појачавања и продужења потреса.

- Тако, рецимо, у долинама валови остају заробљени у мекшим седиментним наслагама, између површине и чврсте стијенске масе у подлози. Услијед тога долази до продужења трајања потреса и повећања амплитуде валова (нпр. Загреб се тресао нешто дуже од минуте) - стоји у објави.

С друге стране, у горским подручјима, гдје стијене већих брзина долазе до површине, може се видјети брзи пролазак валне фронте те слабији и краћи потреси. Занимљиво је уочити да на неким дијеловима долази до канализирања валова (нпр. Запрешић) те се тиме такође повећава интензитет потреса иако је подручје релативно далеко од епицентра, објављено је на Фејсбуку.

За симулацију је кориштен нови 3Д модел брзине и густоће за подручје средње Хрватске те поједностављени тачкасти модел извора земљотреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана