Подземље пред кључањем: Све вође “шкаљарског” и “кавачког” клана на истој територији

Г.С.
Подземље пред кључањем: Све вође “шкаљарског” и “кавачког” клана на истој територији

Вође два најјача и сукобљена криминална клана, послије дуго времена, налазе се сви у Црној Гори. Само у посљедњих неколико недјеља црногорска полиција саопштила је да је спријечила неколико ликвидација припадника ових кланова. Све ово указује на једно - рат “шкаљарског” и “кавачког клана” се поново захуктава.

Вођа “шкаљарског клана” Јован Вукотић посљедњих неколико мјесеци налази се на слободи и у Црној Гори. И први човјек “кавачког клана”, Слободан Кашћелан налази се у овој држави откад је изашао из притвора. Он има и забрану напуштања територије Црне Горе те се мјесецима креће по приморју. Да ситуација буде још опаснија, и други човјек “кавачког клана”, Радоје Звицер, прошле недјеље је из Украјине стигао у Црну Гору, а само пар дана касније у посјету му је отишао и Вељко Беливук познатији као Веља Невоља, један од најопаснијих људи српског подземља и блиски сарадник “кавачког клана”. Беливук је у Црну Гору стигао са најближим сарадником Марком Миљковићем, а кретали су се по приморју блиндираним аутомобилом Радоја Звицера, у пратњи њиховог обезбјеђења, пише Блиц.

Због чега су Беливук, Миљковић, Звицер и Кашћелан имали састанак није познато. Полиција је прву тројицу у једном тренутку привела на информативни разговор, међутим убрзо су пуштени јер, како је саопштено, није било основа за њихово задржавање.

Ситуација се захуктала када је откривено да је на дан повратка у Србију полиција спријечила ликвидацију Веље Невоље и Марка Миљковића и то у тренутку док су били на путу за аеродром у Тивту.

Милиони евра за ликвидације

Након хапшења криминалне групе осумњичене да је планирала ликвидацију Беливука и Миљковића, за само пар дана пала је још једна група због сумње да је припремала ликвидације у Тивту, Будви, Подгорици и Бару.

Специјални државни тужилац Црне Горе, Саша Чађеновић, сазвао је конференцију за новинаре на којој је казао да је криминална организација за убиство Веље Невоље у Тивту требало да добије између 700.000 и 1,3 милиона евра!

Саопштено је да је Вељина ликвидација наручена с врха “шкаљарског клана”, али је организација припала Јанку Вукадиновићу који се тренутно налази у Спужу због шверца дроге у учествовања у двоструком убиству у центру Подгорице.

Због припремања те ликвидације ухапшени су Радован Станишић и Мило Јовановић, а са њима је приведен и Горан Марковић који је такође саслушан али је након тога пуштен. На нишану су имали, како су раније пренијеле подгоричке “Вијести”, Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Звицер у родној земљи први пут након што је умало убијен

Звицер је, подсјећања ради, у родну Црну Гору допутовано након рањавања у Украјини које се прошлог јуна одиграло у елитном дијелу Кијева гдје је до тада безбрижно живио са породицом, како је и сам испричао украјинским истражитељима.

 

Далеко од непријатеља из супарничког клана живио је све док нису покушали да га убију српски држављани Петар Јовановић звани Пеца Питбул, Милан Бранковић и Црногорци Стефан (Мандић) Ђукић и Емил Тузовић који се и даље налазе у украјинском притвору, а Звицеров живот спасила је супруга Тамара отворивши ватру на нападаче.

Кашћелана истог дана покушали да убију експлозивом

Специјално државно тужилаштво и службеници Сектора за борбу против организованог криминала спречили су и убиство једног од наводних вођа кавачког криминалног клана Слободана Кашћелана, пренијеле су подгоричке “Вијести”.

Њега су покушали да убију припадници исте криминалне организације која је раније тог истог дана требало да, како сумњају полиција и тужилаштво, убије Вељка Беливука и Марка Миљковића у Тивту.

 

Специјални тужилац Саша Чађеновић саопштио је да је реализација криминалног плана “прекинута у тренуцима извршења кривичног дјела”, не појашњавајући детаље гдје и како је осујећен план организације. Он није помињао име мете.

“Вијести” пишу да је Кашћелан требало да буде пресретнут на једном од семафора на путу ка Вишем суду у Подгорици гдје је тог да имао заказано суђење, које је одложено.

План је био да му двојица нападача приђу на мотору и на кров аутомобила закаче експлозив који би детонирали када се удаље од возила. Затим је, како вјерују специјални тужиоци, требало да сачекају детонацију разорне бомбе, а уколико би Кашћелан остао жив, они би му пришли и пуцали у њега из близине...

Раније је на заједничкој конференцији полиције и тужилаштва саопштено да је за ликвидацију у Подгорици припремљено 50.000 евра. Акцијом полиције, рекао је Чађеновић, пронађена је експлозивна направа велике разорне моћи - укупне тежине 5.8 килограма, од чега је у њу било смјештено око 3.2 кг пластичног експлозива.

Лисице за убице из Србије

Паралелно са тим, црногорска полиција је ухапсила је Лазара Илића, ког српска полиција тражи због сумње да је у Београду убио Александра Шарца. Са њим је ухапшен и Страхиња Савић, а црногорска полиција сумња да су припремали ликвидацију у Будви.

Илићу и Савићу је одређен притвор, а сумња се да је њихов задатак био да ликвидирају Марка Љубишу Кана.

Чађеновић је новинарима појаснио да је убиство требало да се изврши у једном од угоститељских објеката у Будви употребом ватреног оружја, али је претресом штек-стана у Будви у ком је затечен Илић пронађено оружје и криптовани телефони.

Вукотић тражи да се процесуирају полицајци

Док припаднике кавачког клана и њихове наводне блиске сраднике држе на нишану, Јован Вукотић, наводни вођа шкаљарског клана који је и упркос том епитету слободан човјек у Црној Гори, поднио је кривичну пријаву тужишилаштву сматрајући да више полицајаца који су му наредили да 22. октобра прошле године дође у полицијску станицу, треба да буде процеусирано.

Вукотић је тог дана, како је навео његов адвокат у пријави, заустављен у Котору а затим одведен у полицијску станицу где га је, испред улаза, чекао наоружани Петар Мујовић са криптованим телефоном у руци. У пријави наводе да је наоружаног Мујовића савладала Вукотићева пратња а не полиција, што је додатно забрињавајуће, па је неопходно хитно испитати да ли је неко из полиције желио да Вукотић тог дана дође у станицу.

 

На ове сумње Вукотића и његовог адвоката навела је чињеница да је наводног шефа шкаљарског клана полиција довела у станицу и пустила из ње без икаквог објашњења.

Сумње Вукотића да се и он константно налази на мети могу се поткријепити чињеницом да је у поретклих годину дана шкаљарски клан претрпио стравичне ударце, како у самом врху клана, тако и на сараднике у Србији.

Ликвидације у Београду крајем 2020.

У само двије недјеље крајем прошле године на Новом Београду убијени су Александар Шарац и Бојан Мирковић, блиски сарадници “шкаљараца” у главном граду Србије. Ликвидирани Мирковић био је кум Владана Радомана, док је Шарац био главни сарадник вође навијача Лазара Вукићевића, који је неколико недјеља прије његовог убиства, нестао без трага.

Обојица су убијени у поподневним часовима у гаражама београдских тржних центара, а Шарцу је ово био четврти пут да се нашао на мети атентатора! Преминуо је петнаест дана касније у болници, док је Мирковић издахнуо на лицу мјеста.

У Београду је прошлог љета убијен и Страхиња Стојановић у експлозији бомбе постављене под његов аутомобил, приликом чега је повријеђена и његова дјевојка Соња Суарез.

 

Стојановић је био приклоњен кавачкој струји у Београду, а доводи се у везу са убиством познатог београдског адвоката Драгољуба Мише Огњановића, блиског пријатеља Луке Бојовића.

Са друге стране, почетком прошле године у Грчкој су ликвидирани Стеван Стаматовић и Игор Дедовић, Вукотићеве десне руке, док су са супругама и дјецом вечерали у једном ресторану у Атини. Пришла су им четворица нападача и хладнокрвно их убила наочиглед породица и бројних свједока, а затим побјегла и до дан данас се не зна шта се са њима догодило.

Неколико мјесеци касније, у Грчкој су убијени и Алан Кожар, вођа барско-будванског огранка клана и Дамир Хаџић док су аутомобилом прилазили својој вили на Крфу. Њихова тијела пронашао је масер, а полиција је приликом прегледа пронашла и оружје које Кожар и Хаџић нису стигли да употребе, али и фалсификована документа уз помоћ којих су успјели да се скривају све до тада. Грчка полиција ни ово убиство још није расвијетлила иако се мотив, како сматрају, крије у сукобу “шкаљарског”и “кавачког клана”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана