Подофицир ВЦГ Дарко Мрваљевић удаљен са дужности због учешћа у литијама

Агенције
Подофицир ВЦГ Дарко Мрваљевић удаљен са дужности због учешћа у литијама

ПОДГОРИЦА - Подофицир Војске Црне Горе Дарко Мрваљевић, отац троје дјеце, након 27 година узорне службе удаљен је са дужности због учествовања у литијама.

- Због учешћа на литијама, као политичким скуповима и неизвршења наређења о забрани присуства на литијама - пише у рјешењу којим је Мрваљевић удаљен са дужности, а које је потписао начелник Генералштаба ВЦГ Драгутин Дакић.

Ово је на друштвеној мрежи “Фејсбук” подијелила Даркова супруга Ана Мрваљевић.

- То је сва кривица мога мужа послије 27 година службе у Војсци - саопштила је резигнирано Мрваљевићева.

Огласио се и његов “саборац” из Војске Радуле Живаљевић, који је истакао да је Мрваљевић у свом односу према послу био више него коректан и крајње професионалан.

- Као његов пријатељ, поносан сам на то што је дочекао да буде прогањан од таквог система, а све због слободног исповиједања своје вјере. Није он на губитку, већ они који су мислили да ће овако успјети да изврше притисак на све остале запослене у Војсци - навео је Живаљевић.

Подсјетимо, Дакић је средином фебруара запријетио војницима да не учествују на литијама. Позивајући се на кодекс војне етике, он је рекао да су сви припадници ВЦГ дужни да “врше службу у складу са Уставом и Законом”, те да је учешће на протестима против Закона о слободи вјероисповијести, тј. литијама, ипак недопустиво, јер су на њима видљиве примјесе политике. Разлог више је, како је тада закључио Дакић, и чињеница да се на литијама “могу видјети само заставе друге државе”, али и промоција дискриминације и нетрпељивости према Црној Гори и Црногорцима, што је, према кодексу, недопустиво. Дакић је, на крају, резимирао: “Тај ко мисли да треба да брани цркву од закона, томе није мјесто у Војсци Црне Горе.”

Међутим, према писању појединих медија, Мрваљевић и подофицир Здравко Касалица, који је такође одбио да се повинује “пријетњама” надређених, држе лекцију храбрости и достојанства, дигнитета и примјер су одважности, чојства и јунаштва. Како су истакли, право на слободу и исповиједање вјере једно је од темељних људских права. 

Санкције

Војник Радосав Кнежевић удаљен је крајем прошлог мјесеца са посла до даљег због јавне подршке и одласка на литије. Он се сада терети да је прекршио дисциплину у Војсци Црне Горе. Осим што је удаљен са посла, Кнежевићу ће се убудуће исплаћивати умањена зарада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана