Подигнута отужница за пријетње заграбачком недељнику Новости

Танјуг
Подигнута отужница за пријетње заграбачком недељнику Новости

ЗАГРЕБ- Општинско државно тужилаштво у Загребу подигло је оптужницу против Ивана Шкрлеца који је 2017. у више мејлова пријетио редакцији загребачког недељника Новости са поруком да их треба полити бензином и живе запалити.

Од марта до септембра 2017. године, у вријеме двије хушкачке кампање вођене против недељника Новости, преко друштвених мрежа и редакцијског мејла стигао је већи број увредљивих и пријетећих порука, а против једног од упорних пошиљаоца Српско народно вијеће је, као изавач недељника, поднело кривичну пријаву.

Кривична пријава је поднета у јесен 2017. хрватском Државном тужилаштву, али је предмет дуго стајао у нечијој фијоци све до прошлог љета, када је прослеђен загребачкој полицији, пише портал овог недељника.

Криминалистичка полиција убрзо је спровела истрагу и предала предмет Општинском државном тужилаштву у Загребу, које је ове седмице саопштило да је 18. маја ове године подигнута оптужница пред Опћинским кривичним судом у Загребу, а против окривљеног држављаина Хрватске И. Ш. (43) због кривичног дјела претње, почињеног на штету запослених у редакцији Новости.

Оптужени је пријетње слао са личне мејл адресе, па су Новости утврдиле да је реч о Ивану Шкрлецу, некадашњем секретару загребачке подружнице Хрватске чисте странке права, који је 2011. већ био пријављен због пријетњи новинару Драги Пилселу.

Шкрлец се Новостима јављао на различите начине.

Једном је послао пјесму Ивана Горана Ковачића „Мрзимо вас!“ посвећену окупаторима и домаћим издајницима, уз поруку „Од ваших за вас“. Други пут их је назвао „вашљивцим“, „наказним аморалним сподобама“ и псовао им „мајку четничку“.

Потом је, преноси портал хрватског недељника, из поруке у поруку подизао ниво агресивности.

Опомињао их је на то како су прошли новинари Шарл Ебдоа у Француској, а нешто касније упутио је поруку: „Новости, излет у небо... Ускоро“, потписујући се, притом, усташким поздравом.

У једној поруци је написао: „Идући пут треба организовати акцију и живе вас полит бензином и запалит. За дом спремни.“

За ова дјела је, наводи се, прописана казна од шет месеци до пет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана