Подигнута хрватска рампа Србији – Штир се позива на Хана

Танјуг
Подигнута хрватска рампа Србији – Штир се позива на Хана

Загреб - Хрватски шеф дипломатије Давор Иво Штир рекао је да Јоханес Хан у Београду није говорио само у име Европске комисије, него свих држава чланица.

На новинарско питање хоће ли Србија слиједеће недјеље на међувладиној конференцији о приступању ЕУ, осим поглавља 5 Јавне набавке, отворити и поглавља 25 и 26, Наука и истраживање и Образовање и култура, Штир је рекао да је Хан о томе током посјете Београду говорио у име свих земаља чланица, па тако и Хрватске, преноси Хина.

"Наш комесар у Београду није говорио само у име Комисије, него свих држава чланица. Ми смо се прије његове посјете Београду чули око тога. Он је све јасно објаснио и послао поруку охрабрења да се испуне све потребне реформе које се траже на путу Србије према ЕУ", рекао је Штир.

Хина наводи да је Хан у Београду рекао да ће се слиједеће недјеље у Бриселу одржати међувладина конференција о приступању са Србијом и да ће бити успјешна, не наводећи која ће се поглавља отворити.

Хрватска агенција подсјећа да је словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак, чија земља предсједава ЕУ, рекао да је постигнут договор о отварању поглавља Јавне набавке, а да се о поглављима Образовање и култура и Наука и истраживање још расправља.

На питање да прокоментарише "покушаје заоштравања односа од неких политичара у Србији", Штир је рекао да је "хрватски циљ стабилизовати прилике на југоистоку Европе, да све земље у том подручју спроведу потребне реформе, да прођу процес трансформације који је потребан за чланство у ЕУ".

"Нећемо реаговати и хватати се за сваку удицу, него предано радити на испуњавању тих циљева за које сматрамо да су у најбољем хрватаском интересу, а то је стабилно сусједство", рекао је он.

Штир данас и сутра учествује на састанку министара спољнх послова земаља чланица НАТО, на којем су главне теме сарадња између ЕУ и НАТО, стање на југоистоку Европе, односи с Русијом, сарадња с Украјином, као и НАТО операције, наводи Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана