Подгоричанин шверцовао оружје у Сирију

Агенције
Подгоричанин шверцовао оружје у Сирију

Подгорица - Подгоричанин Станислав Радовић ухапшен је на граници Сирије током покушаја да прошверцује око двије тоне лаког наоружања и двадесетак минобацача.

Како тамошње власти вјерују, оружје је утоварио у Триполију и камионом са ознакама једне хуманитарне организације кренуо да га пребаци у Сирију.

Вриједност заплијењеног оружја процјењује се на око милион долара, наводе подгорички медији и додају да су у камиону била три контејнера у којима је било спаковано наоружање - највише пиштоља и калашњикова руске и југословенске производње.

Према сазнањима подгоричких медија, Радовић (48) је раније радио у неколико хуманитарних организација, али му је одузета лиценца за рад због више преступа који имају везе са прекограничним криминалом.

Он већ двадесетак година живи у Египту, а заједно са њим ухапшена су и два либијска војника. Један од њих налазио се на мјесту сувозача, а други у дијелу гдје су били смјештени контејнери са оружјем.

Из Управе полиције саопштено је да Интерпол Подгорица није обавијештен о хапшењу Радовића, уз објашњење да друге државе нису обавезне да информишу о хапшењу туђих држављана осим у случају да их Црна Гора потражује.

Пошто Радовић у Црној Гори нема досије, локална полиција га и не потражује.

Подсјетимо, средином јуна хрватски медији су објавили да је хрватско оружје завршило у рукама исламиста у Сирији.

Према објављеним подацима, са загребачког аеродрома Плесо је током 2012. и 2013. године полетјело 75 транспортних цивилних авиона са око 3.000 тона наоружања, а тим транспортима превожено је и оружје из других европских држава, све у организацији САД.

Из хрватских војних складишта у Сирију су, између осталог, отишли ракетни бацачи, ручни бацачи граната РБГ-6 и бестрзајни топови. Амерички план био је да се наоружају сиријске јединице које имају под контролом, а боре се против сиријског предсједника Башара ал Асада.

Већ неколико мјесеци послије открића тих пошиљки, из Сирије су почеле да стижу информације да је оружје стигло у руке милитантних исламистичких организација. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана