Црна Гора: Протести због држављанства и брисања дијаспоре из бирачког списка

Анадолија
Црна Гора: Протести због држављанства и брисања дијаспоре из бирачког списка

ПОДГОРИЦА - Више стотина грађана окупило се данас испред сједишта Владе Црне Горе у Подгорици, протестујући због најављене намјере Владе да спусти критеријуме за добијање црногорског држављанства, али и најаве брисања из бирачког списка више десетина хиљада држављана Црне Горе, који живе у иностранству.

Окупљање грађана почело је нешто прије 11 часова, уочи почетка сједнице Владе.

Окупљени грађани су скандирали "Није наша Влада!", "Бранићемо ових дана Црну Гору од душмана!" уз увредљиве поруке упућене члановима извршне власти.

Грађанису носили заставе Црне Горе, а протест обезбјеђује велики број припадника полиције.

Према ранијој најави, Влада је требало да на сједници размотри измјену Одлуке о критеријумима за стицање црногорског држављанства којом би било омогућено да држављанство Црне Горе стекну и особе које имају дозволу о привременом боравку у држави.

Међутим у приједлогу дневног реда за данашњу сједницу Владе, та тачка није уврштена.

До сада су за црногорско држављанство могле да аплицирају само особе којима је одобрен стални боравак у Црној Гори.

Због чињенице да је Црна Гора има мали број становника, око 620.000, стицање држављанства је веома рестриктивно, а није допуштено ни посједовање двојног држављанства осим у изузетним случајевима.

На најаву из Владе Црне Горе да ће либерализовати стицање црногорског држављанства, реаговале су све опозиционе странке оцјеном да Влада намјерава да у црногорско држављанство и бирачки списак уведе више хиљада особа поријеклом из Србије, Босне и Херцеговине и Русије чиме би се спровео, како су навеле „етнички, демографски и изборни инжињеринг".

Неке процјене говоре да би, измјеном Одлуке о критеријумима за стицање држављанства, између 13.000 до 15.000 лица одмах стекло услов за пријем у црногорско држављанство, док би временом тај услов испунило још 20.000 грађана који су поријеклом углавном из Србије, БиХ и Русије.

Уз измјене критеријума за стицање црногорског држављанства, Влада је упутила позив за јавну расправу о Закону о регистрима пребивалишта и боравишту којим би се привремено запослени у иностранству брисали из регистра пребивалишта, а у складу са тим и из бирачког списка. О овим промјенама на приједлог Владе одлучиваће Скупштина, пошто се ради о закону.

Посланик Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић казао је уда је неприхватљиво да Црна Гора жели да се одрекне својих грађана који су на привременом раду у иностранству.

Црногорска јавност за сада барата цифром да ће око 40.000 црногорских држављана из дијаспоре који би губљењем пребивалишта изгубили и бирачко право.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана