Подгорица: Планирали отворити салон вјенчаница у стану из ког је прокопан тунел

ГС
Foto: Вијести.ме

ПОДГОРИЦА - Црногорски истражиоци пронашли су стан из ког су, како се сумња, крадљивци доказа из судског депоа боравили и наводно свакодневно одлазили до зграде наспрам Вишег суда у Подгорици.

Женска особа са фалш документима изнајмила је простор . Власници је рекла да планира отварање салона вјенчаница.

Крадљивци доказа из судског депоа боравили су у стану на Забјелу, и то им је била главна база одакле су, наводно свакодневно одлазили до зграде наспрам Вишег суда у Подгорици из које су и копали тунел.

До тог стана, који су јуче провјеравали, инспекторе подгоричке полиције одвели су снимци надзорних камера, које су забиљежиле кретање групе сумњиваца од подрума зграде у Његошевој 12 до надомак Титекса.

У њему је пронађено мноштво трагова, који ће се вјештачити, сазнају Вијести.

То је други траг до ког су истражиоци ошли, након што су прекјуче касно послије подне пронашли и комби који су рудари мафије користили.

Истовремено, полиција на основу снимака покушава да идентификује све осумњичене и утврди ко им је, из Подгорице, био логистика за обијање депоа, али и дао смјернице гдје се у тој судској просторији чувају докази које су однијели.

Један од саговорника из истраге казао је да чињеница да депо није обезбијеђен видео надзором, као ни ходник који води до њега, истражиоцима отежава посао да утврде да ли је и ко, док је трајала "акција" обијања, давао подршку изнутра.

До су полицајци претраживали терен трагајући за извршиоцима, у Основном државном тужилаштву јуче су трајала саслушања оних који имају или могу имати сазнања о том кривичном дјелу.

Према информацијама Вијести, власница простора у сутерену зграде у центру главног града, пред тужиоцем је испричала да не зна ко је женска особа којој је издала стан и да је контакт са њом остварила преко једне подгоричке агенције за некретнине.

Наводно, испричала је да је та женска особа, која је, како се сумња, користила лажна документа, закупила пословни простор на приземљу и сутерен који је у њеном власништву.

Рекла јој је да ће она сама средити празан простор, како би га прилагодила за бизнис који жели да покрене - салон вјенчаница, сазнају Вијести.

Власници стана плаћене су двије кирије унапријед, односно 2.800 евра и након тога није имала контакт са женом којој је простор издат.

У тужилаштву су исказ дали и власници агенције за некретнине, преко којих је тај посао завршен.

Они, међутим, нису имали ближа сазнања о жени која је закупила пословни простор у Његошевој и подрумске просторије које су криминалној групи послужиле да ископају тунел до депоа Вишег суда, дуг 30 метара.

Руководилац ОДТ Подгорица Душко Милановић јуче је Вијестима објаснио што су све учинили да расвијетле обијање судског депоа.

"Дежурни државни тужилац одмах по сазнању обавио је увиђај, којом приликом су изузети трагови са Иица мјеста који су упућени на одговарајућа вјештачења, а такође су изузети и видео надзори. Овлашћеним полицијским службеницима дати су обавезујући налози у циИју прикупИјања свих доказа који могу послужити у поступку", казао је он.

Милановић је и потврдио да су јуче почела саслушања "свих Иица која имају иИи могу имати одређена сазнања у вези предметног случаја".

"Тако да ће у том смислу бити саслушан и предсједник Вишег суда у Подгорици", казао је шеф подгоричког тужилаштва.

Он је прецизирао да до сада није утврђено шта тачно недостаје из депоа Вишег суда у Подгорици и из којих предмета.

Из депоа подгоричког Вишег суда украдено је неколико пиштоља, који су доказни материјал против шефова кавачког криминалног клана. Осим пиштоља, украдени су и докази из више предмета, али се вјерује да су лопови намјерно направили пометњу у мору списа како би забашурили шта им је била главна мета.

 

Више саговорника упућених у истрагу казало је да не искључују могућност да је једна од главних мета рудара био доказни материјал у предмету за убиство главног уредника листа Дан Душка Јовановића.

То је јуче у изјави за Телевизију Вијести казао и шеф подгоричке полиције Никола Терзић.

Он је рекао да су се у депоу налазили докази о том убиству и није искључио могућност да је контаминација тих доказа могући мотив овог криминалног дјела.

Истакао је да вјерује да ће истрага у вези са ископавањем тунела врло брзо довести до имена шест особа, за које се након прегледа видео материјала са надзорних камера претпоставља да су осумњичени у том случају.

Терзић је званично потврдио да из депоа недостаје одређена количина ватреног оружја, повезујући нестанак доказа са ометањем истрага које се односе на кавачку криминалну групу.

На тај начин он је поново демантовао предсједника Вишег суда Бориса Савића, који је прије три дана новинарима рекао да "готово ништа не недостаје од доказа".

Шеф црногорске полиције и након те изјаве Вијестима је рекао да би волио да је Савић у праву, али да се плаши да ће истина бити другачија.

Да је неко претурао доказе за најзначајније судске поступке откривено је 11. септембра ујутро.

Упркос томе, службеници Вишег суда тек су након 20-ак сати установили да су лопови прокопали рупу на зиду те просторије, а од ње и тунел до стана у згради наспрам судске.

Правни заступници Слободана Кашћелана, адвокати Драгољуб Ђукановић и Бојана Франовић саопштили су да предсједник Вишег суда Борис Савић може и прије пописа да саопшти да докази у предметима против њиховог брањеника нису украдени, јер најбоље зна да их није било.

"Имајући у виду чињеницу да се у медијима, додуше више кроз наслове него кроз чињенице написане у самим текстовима, скандал са тунелом до депоа Вишег суда у Подгорици доводи у везу са предметом нашег брањеника, имамо потребу да истакнемо да се ради о предмету у којем доказа свакако никад није ни било, иако је оптужница уредно потврђена, као и свака уосталом која је том суду предата без било какве стварне оцјене испуњености услова за потврђивање. Може предсједник суда да каже и прије пописа да докази из тих предмета нису украдени, јер он најбоље зна да истих никад није ни било, пошто је у сваком донио одлуку да се отпужница потврђује супротно закону", пише у њиховом реаговању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана