Подгорица: Код Пољакиње пронађен радиоактивни радијум

Срна
Подгорица: Код Пољакиње пронађен радиоактивни радијум

Подгорица - Пољакиња /45/ ухапшена је на граничном прелазу Карасовићи између Хрватске и Црне Горе након што је код ње пронађен радиоактивни радијум.

Уређаји за детекцију радијације измјерили су високу концентрацију зрачења, што је узроковало драму на том граничном прелазу, преносе црногорски медији.


Извор зрачења био је аутомобил руских регистарских ознака који се кретао из Хрватске у Црну Гору. Чим је аутомобил стигао на гранични прелаз, активирали су се портални монитори за детекцију јонизујућег зрачења који су показивали врло високо зрачење, што је полицијским службеницима био знак за брзу акцију.

Аутомобил је возила четрдесетпетогодишња В.Б, држављанка Пољске рођена на Криму.

Аутомобил и возач изоловани су и позвани службеници хрватског Државног завода за радиолошку и нуклеарну безбједност који у таквој ситуацији осигурава стручну помоћ и сарадњу у пословима сузбијања недопуштеног промета нуклеарног и другог радиоактивног материјала.

Неколико сати након позива стигли су на гранични прелаз и одјевени у заштитна одијела заједно с цариницима прегледали аутомобил.

Претрагом је у аутомобилу пронађена стаклена кутија величине тегле која је била извор зрачења.

Била је замотана у три-четири платнене врећице, а све заједно било је положено у оловну кутију. У тегли су пронађене ампуле и утврђено да је у њима радиоактивни радијум-226, наводе црногорски медији.

Радијум-226 некада се користио у болницима за терапију малигних обољења, а престао се користити 1996. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана