Подгорица данас најтоплији главни град у Европи

ГС
Foto: Анадолија

ПОДГОРИЦА - Топлотни талас који је захватио подручје Балкана, ових дана достиже свој врхунац. Подгорица је већ данима најтоплији град у регији, а данас је и најтоплији главни град у Европи, јавља Анадолија.

На ужареном подгоричком асфалту, температуре се крећу и до 50 степени Целзијуса. Ипак, званични метеоролошки подаци показују да је у 14 сати у Подгорици измјерено 40,1 степени по Целзијусу, док је субјективни осјећај да је 43 степена.

Црвени метеоаларм

Апсолутни максимум температуре од 44,8 степени, који је регистрован 24. августа 2007. године, није достигнут, али имајући у виду да је на снази црвени метеоаларм и да се за наредне дане очекују тропске температуре, није искључено да ће и тај рекорд бити оборен.

Трг независности, који је иначе фреквентан у ово доба године, данас је празан. Такође, Херцеговачка улица данас је усљед великих врућина била празна, а у баштама подгоричких локала може се видјети тек по који гост.

Институт за јавно здравље (ИЈЗ) издао је упозорење, у коме се указује да треба избјегавати боравак на сунцу и излазак од 10 до 17 сати. Савјетују су да боравишне просторије треба провјетравати током ноћи, а дању затворити прозоре и спустити заштитне ролетне.

Савјети

Препоручује се грађанима да избјегавају тежак физички рад током најтоплијег дијела дана. ИЈЗ је савјетовао током топлих дана уношење довољне количине течности, али и избјегавање алкохола, газираних, зашећерених и превише расхлађених напитака. Препоручује се туширање и купање више пута у току дана млаком водом.

Када је у питању исхрана, треба, како савјетују из ИЈЗ-а, јести чешће, мање обилне и лагане оброке.

Усљед високих температура, појачана је опасност и од пожара. Подгорички ватрогасци имали су од јутрос неколико интервенција, али ријеч је о мањим пожарима, који су брзо локализовани.

Топло је данас и у осталим дијеловима Црне Горе. У Улцињу је измјерено 36,2, Никшићу 35, у Херцег Новом 34,5, а на Цетињу 34,4 степени Целзијуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана