Почиње ремонт електране “Кршко”, обављаће га 1.800 радника

Срна
Почиње ремонт електране “Кршко”, обављаће га 1.800 радника

КРШКО- Искључивањем из мреже данас је почео редовни ремонт у Нуклеарној електрани “Кршко” и трајаће нешто више од мјесец дана, објављено је на веб-страници електране.

У радовима ће учествовати око 1.800 радника из Хрватске и Словеније, те међународних извођача специфичних радова у нуклеарној индустрији.

Током ремонта биће замијењено 56 од 121 горивног елемента, биће спроведен стандардни програм одржавања и провјере машинске, електричне и мјерно-регулационе опреме.

“Ремонт 2021. године захтјеван је по опсегу и садржају те због услова неизвјесности развоја епидемије. У погледу извођења радова ремонт је врло интензиван период, а логистички је захтјеван због опсега и комплексности радова те броја извођача”, наведено је у објашњењу.

Како је даље наводи, програм надоградње сигурности је у завршној фази, а ове године планирано је 13 већих технолошких модернизација.

“Већина модернизација дио је пројеката Програма надоградње сигурности, који произилази из спознаја индустрије након догађаја у Јапану 2011. године и из административних захтјева”, додали су из електране.

Појаснили су и да то обухвата уградњу додатних сигурносних система за осигуравање хлађења језгре у реактору и истрошеног горива, а доприноси већој отпорности електране на природне и остале мало вјероватне догађаје.

Почела је, како се наводи у саопштењу, и градња сувог складишта истрошеног горива. Нуклеарна електрана Кршко, једина нуклеарка у регији, након земљотреса 29. децембра 2020. године са епицентром у Петрињи, заустављена је као и послије потреса у марту прошле године када је епицентар био у Загребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана