Почетак туристичке сезоне у Црној Гори далеко је од рекорда

Танјуг
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА- Очекиваном економском расту вјетар у леђа требало би да да најављивана рекордна туристичка сезона, али, њен почетак, барем према броју пријављених гостију, далеко је од рекорда, па се очекује да шпиц сезоне надокнадити минусе, пише портал РТЦГ.

Главни дио туристичке сезоне, такозвани шпиц, календарски је почео јуче -15. јула. Да је сезона у пуном јеку потврђују гужве у саобраћају и туристичким мјестма, а на руку свима иду и временске прилике

Тако, међутим, није било на почетку сезоне, па се у туристичкој привреди надају да ће минуси с почетка јуна бити надомјешћени до краја љета и почетком јесени.

Ћамил Хоџић из Улцињске ривијере каже да, што се финансијског дијела тиче бољи су у односу на прошлу годину и по броју ноћења.

"Најаве за овај дио што нам је остао су јако добре и вјерујемо да ће се то наставити”, оптимистичан је Хоџић.

Према ријечима Бранке Џогановић из Удружења приватног смештаја, отприлике су негдје на 60-70 одсто попуњености.

“Потврђеност букинга је преко 90 посто, тако да мислим да ћемо добро одрадити овај сами шпиц сезоне”, казала је она.

Из Удружења биљеже добру попуњеност са руског и украјинског тржишта.

 “Ми сви знамо да су то људи који су дошли да дугорочно живе код нас стицајем животних околности, тако да се у старту имамо тај податак који се не поклапа са ситуацијом на терену”, појаснила је Џогановић.

Да ли ће како је најављивало сезона бити рекордна, тешко је процијенити, јер и даље, како каже професор Раде Ратковић, нема прецизних података.

"Мислим да је неозбиљно сањати и причати о рекордима у ситуацији када смо пенетрирани на најсиромашнија тржишта Европе и лошу структуру смештајних капацитета гдје доминирају апартмани”, каже Ратковић.

И то, према његовим ријечима, није једини проблем. И даље, каже, нема прецизних података, али се процјењује да званична статистика о броју туриста и ове године не одражава право стање.

Он каже да се мањкавости начина на који се у Црној Гори броје туристе најбоље виде када се своде рачуни, па се сваке године разликују званични подаци институција о броју гостију и приходима од туризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана