Велики Световасилијевски Сабор у Никшићу: Вјерници се објединили око моштију Светог Василија Острошког

Срна фото: vijesti.me
Велики Световасилијевски Сабор у Никшићу: Вјерници се објединили око моштију Светог Василија Острошког

НИКШИЋ - Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је у бесједи након Свете архијерејске литургије у Саборном храму у Никшићу да су дужни да уразуме сваког ко срља у проклетство, као и да ће дати Бог да, обједињени око ћивота Светог Василија Острошког Чудотворца, Српска православна црква и њени вјерници преброде искушења.


У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу данас су се око моштију Светог Василија окупили вјерници да би упутили заједничке молитве за љубав и слогу у насталој ситуацији у Црној Гори, поводом најављеног Приједлога закона о слободи вјероисповијести.

“Даће Бог да ова искушења, овако обједињени око ћивота Светог Василија, пребродимо. Молимо се Господу да уразуми све оне које су у срце ставили злу намјеру да отимају оно што је Божије, црквено. Упозоравамо их да то зло не чине и не навлаче проклетство на своје домове, породице и потомство”, рекао је владика Јоаникије.

Он је истакао да су се данас окупили да се обједине и духовно оснаже уочи рођења Христовог.

Владика Јоаникије је навео да, ако неко удара на храм, онда удара на све, а ако неко срља у проклетство, да су дужни да га уразуме да то не чини.

Окупљеним вјерницима владика је поручио да на људе увијек гледају као на своју браћу, без обзира на то какви су, какве су им намјере, иако гријеше.

Према његовим ријечима, дужни су да се и за њих моле Богу да све уразуми и спаси.

У бесједи током литургије владика Јоаникије је подсјетио на ранији “молитвени ход” Светог Василија Острошког кроз Никшић, чији је духовни заштитник и покровитељ.

Он је навео да су радосни и када имају невоља и тешкоћа, те да их тјеши то што је и Свети Василије Острошки смирено и храбро носио све неправде, тешкоће и муке наношене њему лично и његовом народу.

“Зато му је Бог дао благодат, те је обједињавао свој народ и заштитио цркву од разарања”, рекао је владика Јоаникије.

Према његовим ријечима, даће Бог да побиједе та искушења која данас трпе због неправде и удара на православље, свету вјеру, храмове, гробове и огњишта, част и образ.

Владика Јоаникије је најавио да ће након литургије, током сабора, бити прочитане подршке и поздрави од патријараха православних, од монаха Светогораца манастира Хиландара, а потом ће услиједити и завјетовање Светог Василија Острошког за православну вјеру и славу божију.

Митрополит Амфилохије: Наша црква је подарила велике људе

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски АмФилохије рекао је на почетку великог Световасилијевског сабора у Никшићу да је 800 година постојања Српске православне цркве осам вијекова напредовања, јер је подарила велике људе.
“Овај дан ћемо убудуће прослављати као посјету Светог Василија овом граду као што га прослављамо оног дана када су његове мошти пронесене кроз град”, рекао је митрополит Амфилохије у обраћању вјерницима окупљеним у Саборном храму у Никшићу, гдје је поред ћивота Светог Василија Острошког Чудотворца у току Света архијерејска литургија.

Епископ-будимљанско никшићки Јоаникије истакао је да су се данас сабрали да се ујединимо.

“Радосни смо и када имамо невоља и тешкоћа, а имамо их и данас, јер трпимо неправду али се тјешимо Светим Василијем који је све муке носио кријепко, али и храбро штитећи народ и цркве и објединио народ око цркве и вјере”, рекао је владика Јоаникије.

Према његовим ријечима, ако неко удари на храм, ударио је на све.

“Молимо се Господу да уразуми све оне који су око срца ставили злу намјеру”, рекао је владика Јоаникије.

Народни сабор у протиче без инцидената

Народни сабор у организацији Митрополије црногорско-приморске у Никшићу протиче без инцидента, а скупу, према полицијским процјенама, присуствује око 6.000 грађана, саопштила је црногорска Управа полиције.
“Службеници Управе полиције спроводе планске активности на обезбјеђивању јавног окупљања. Полиција поступа у складу са својим надлежностима на професионалан и одговоран начин”, наводи се у саопштењу.

Из Управе полиције Црне Горе наводе да овом јавном окупљању присуствују и предстваници Савјета за грађанску контролу рада полиције који су позитивно оцијенили поступање полиције.  

Свештенству и вјерницима Епархије Милешевске забрањен улазак у Црну Гору

Свештеницима, свештеномонасима и вјерницима Епархије милешевске, који су кренули на црквено-народни сабор и поклоњење моштима Светог Василија Чудотворца у Никшић није дозвољен улазак у Црну Гору на граничним прелазима Ранче Поље, Чемерно и Добраково, саопштила је јутрос Епархија.
Из Епархије милешевске су поручили да ће ову епархију на Сабору у Никшићу представљати Његово преосвештенство епископ милешевски Атанасије, који је обавијештен о забрани уласка вјерницима и свештенству.

Владика им је, како наводе, поручио да задрже слогу и љубав са браћом и у Црној Гори и Србији, те напоменуо да међу њима нема граница, јер су сви, који су у Богу и у доброј намери, заједно и онда када су физички раздвојени.

“Молимо се Светом Василију Острошком, Светом Сави и свим светима из рода нашега да од Господа измоле додатне мудрости, слоге, мира и љубави за васколики српски народ у овом времену великих искушења”, наводи се у саопштењу свештеника и свештеномонаха Епархије милешевске.

Портал “ИН4С” наводи да су из Ужица обавијештени да су враћени са граничног прелаза Јабука.

“Вратили су нас са прелаза ка Пљевљима, вратили су и пет-шест аута регистарских ознака из Србије који су били испред нас”, наведи овај портал, те додаје да је Гранична полиција Црне Горе вратила са границе и свештенике који су били у приватним возилима.

Према ријечима једног од њих, прогласили су их ризиком за националну безбједност Црне Горе.

Након литургије биће одржан велики црквено-народни сабор на коме ће од Владе Црне Горе бити затражено повлачење дискриминаторског Приједлога закона о слободи вјероисповијести и правном положају цркава и вјерских заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана