Почело треће суђење Санадеру

Агенције
Почело треће суђење Санадеру

Загреб - Пред Жупанијским судом у Загребу почело је треће по реду суђење бившем премијеру Хрватске Иви Сандеру за малверзације око продаје влади пословне зграде у Загребу, преносе агенције.

Уз Санадера на оптуженичкој клупи су још бивши ХДЗ-ов посланик и власник ланца месара Стјепан Фиолић и Младен Млинаревић, чија је фирма 2009, према тужилаштву, у процјени удвостручила вриједност Фиолићеве зграде прије него што је за 79,9 милиона куна купило Министарство регионалног развоја на чијем је челу био Петар Чобанковић.

За разлику од осталих оптужених, Чобанковић се раније нагодио с тужилаштвом, признао кривицу, па је осуђен на једногодишњу казну затвора која је замијењена радом за опште добро.

Санадер, који је у суд доведен из затвора Реметинец, од почетка негира оптужбе да се окористо препродајом зграде у Планинској улици у Загребу и оштетио државни буђзет за најмање 26,4 милиона куна (око 7,5 милиона евра).

Стјепан Фиолић је признао кривицу, али се није нагодио с тужилаштвом.

Ванрасправно вијеће суда у Загребу у марту је одбило спајање поступка у случаја Планинска с предметом “Фими-медија”, јер у том случају суђење Санадеру и осталима траје већ дуже вријеме, па је закључено да је једноставније спровести одвојена суђења.

Тако ће се Санадеру три седмице судити у случају “Фими-медија”, а четврту седмицу у случају Планинска.

Жупанијски суд у Загребу осудио је Санадера у новембру прошле године неправоснажно на јединствену казну од десет година затвора за примање мита и ратно профитерство у случајевима Ина-Мол и Хипо банка.

Против Санадера је у току суђење у случају “Фими-медија”, а оптужница против њега подигнута је и у случају ХЕП-Диоки.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана