Почело суђење новинару Томиславу Кежаровском

Агенције
Почело суђење новинару Томиславу Кежаровском

Скопље - Пред Кривичним судом у Скопљу почео је судски процес за случај “ликвидација” у коме је оптужен и новинар дневног листа “Нова Македонија” Томислав Кежаровски за одавање идентитета заштићеног свједока у тексту објављеном 2008. године, преносе агенције.

Тужилаштво на почетку суђења није прихватило приговоре одбране да не постоји кривично дјело противправно посредовање, за које су оптужени њени клијенти, јер је укинуто 2008. године.

Будући да је Тужилаштво у међувремену преиначило кривично дјело, у овој правосудној институцији сматрају неоснованим приговоре одбране.

Новинар Кежаровски већ три мјесеца је у притвору због могућег бјекства, а Иницијативни одбор за његову слободу очекује да ће суд донијети одлуку да се брани са слободе.

Медијска удружења сматрају да је циљ притвора застрашивање новинара, те да воде рачуна о извјештавању јер и њих може тако нешто да снађе.

Чланови одбора данас су пред Кривичним судом минутом ћутања симболично протестовали због “убијања слободе изражавања”.

Суђењу пристуствују представници медијских удружења и ОЕБС-а.

Кежаровски је осумњичен да је 2008. године као новинар у “Репорету 92” изнио информацију и податке о заштићеном свједоку у случају убиства старца из велешког села Ореше, чиме је прекршио Закон о заштити свједока.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана