Почело ново суђење Шарићу и Лончару

Агенције
Почело ново суђење Шарићу и Лончару

Бијело Поље - Ново суђење Душку Шарићу и Јовици Лончару за прање новца почело је данас пред Специјализованим одјељењем Вишег суда у Бијелом Пољу, којим предсједава судија Шефкија Ђешевић. Шарић и Лончар су у мају прошле године у бјелопољском Вишем суду били осуђени на осам, односно шест година затвора.

Након тога, Апелациони суд је ослободио Шарића оптужби за криминално удруживање и шверц дроге, не због недостатка доказа како је пресудио Виши суд, већ због, како су тада објаснили, битне повреде одредаба кривичног поступка.

Адвокат Касим Диздаревић рекао је да су оптужени на данашњем рочишту изнијели одбрану и да су остали при ранијим наводима, као и да су одговарали на питања тужиоца.

Он је најавио да ће на наредном рочишту бити саслушани вјештак финансијске струке и представници Управе за спречавање прања новца и финансирање тероризма и банака преко којих се одвијао трансфер новца.

Шарића и Лончара оптужница терети да су се удружили у периоду од 24. децембра 2007. до краја 2010. године да путем банкарског и финансијског пословања прикрију поријекло новца за који су знали да је прибављен кривичним дјелом извршеним на организован начин, у укупном износу од 21,3 милиона евра.

Оптужница терети Душка Шарића да је од октобра 2007. до маја 2009. године био припадник криминалне организације чији је организатор његов старији брат Дарко Шарић.

Наводи се да је организација имала за циљ вршење кривичних дјела за која се по закону може изрећи казна затвора већа од четири године, ради стицања незаконите финансијске добити и њеног улагања у легалне финансијске токове на подручју Црне Горе и Србије у дужем периоду у међународним оквирима.

Сваки члан имао је одређену улогу и задатак, а организација се бавила куповином кокаина у Јужној Америци и његовим даљим преношењем, растурањем и продајом.

Душко Шарић је оптужен да је у јануару 2009. године, док је боравио у мјесту Ливињо у Италији, са својим братом Дарком организовао криминалну групу и са осталим члановима договарао набавку и складиштење веће количине кокаина, ради његове даље дистрибуције и продаје на миланском и италијанском тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана