Почело изношење горивих елемената у НЕ "Кршко"

Srna
Foto: Arhiva

КРШКО- У Нуклеарној електрани "Кршко" завршене су припреме за вађење горивих елемената из реакторске посуде, а прикључивање електране на мрежу планирано је половином новембра, саопштено је данас из ове нуклеарке.

Из електране "Кршко" навели су да ће наредних дана 121 горивни елемент, који чине језгру реактора, бити премјештено у базен за истрошено гориво. 

"Након тога, како предвиђамо, у реакторској згради ће крајем седмице бити успостављени услови за прецизне прегледе мањег цјевовода прикључног система реактора, потребне анализе и за замјену", навели су из ове нуклеарке. 

У договору са домаћим и међународним институцијама, те предузећима прихваћена је конзервативна одлука да замијене дио цјевовода на обје линије система. 

Поправак ће обавити предузеће "Вестингхаус" /Њестингхоусе/, које је оригинални добављач опреме, а подршку ће пружати домаћа индустрија. 

"Учествоваће оквирно 100 извођача радова који ће прије почетка обавити потребна оспособљавања. Све радове, осим Управе Словеније за нуклеарну безбједност, пратиће и овлаштене организације", навели су из Нуклеарне електране "Кршко". 

Потребан материјал који испуњава захтијеване стандарде за уградњу у примарни круг електране биће достављене ових дана. 

"Као што смо већ прошле седмице извјештавали, сви у Нуклеарној електрани жКршкож задали су циљ да све радове обавимо стручно и квалитетно оквирно у мјесец дана. Поновно прикључивање електране на мрежу планирамо средином новембра", саопштили су из нуклеарке. 

Оперативна екипа је у четвртак, 5. октобра, започела са постепеним смањивањем снаге. 

Реактор је заустављен у петак, 6. октобра и електрана је била у такозваном стању вруће приправности. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана