Почели корективни радови на нуклеарки „Кршко”

Срна
Почели корективни радови на нуклеарки „Кршко”

КРШКО - Нуклеарна електрана “Кршко” започела је корективне радове уклањање дијела постојећих цјевовода и замјене новима.

Оригинални добаваљач опреме “Вестингхаус” је уз подршку домаће индустрије након обављених анализа започео активности уклањање дијела постојећих цјевовода, а паралелно с тим за замјену припремају два нова дијела цјевовода.

Из електране су подсјетили да је у сарадњи са домаћим и међународним институцијама прихваћена конзервативна одлука да замијене дио цјевовода на обје линије система.

-У складу са праксом у нуклеарној индустрији систем има двије редундантне линије, што значи, да је једна довољна за осигуравање функционалности система - наводе из нуклеарке.

За квалитетно оспособљавање вариоца израђен је модел који према величини и распореду одговора простору уз реакторску посуду у реакторској згради гдје ће се радови одвијати.

Уклањање је почело након што је премјештено свих 121 горивних елемената из реакторске посуде у базен за истрошено гориво.

Оперативна екипа је у четвртак, 5. октобра, започела са постепеним смањивањем снаге, реактор је заустављен дан касније, а електрана је била у такозваном стању вруће приправности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана