Почела производња хрватских еврокованица

Танјуг
Foto: Н1

ЗАГРЕБ- У Светој Недељи је свечано обиљежен почетак производње хрватских еврокованица у присуству премијера и гувернера Хрватске народне банке, Андреја Пленковић и Бориса Вујчића.

Пленковић је тим поводом рекао да су управо и лично имали увид у то како се у хрватској ковници новца кују кованице евра.

Подсјетио је да ће 1. јануара наредне године Хрватска постати дио европодручја, што, како је рекао, подразумијева и израду кованица овдје, као и набављање новчаница.

"Сматрамо да смо процес проводили врло системски. То је стратешки циљ, који остварујемо, који ће остати. Захваљујем свима који су дали свој допринос", рекао је Пленковић и додао да ће се током јесени финализовати активности око уласка Хрватске у Шенген.

"У овим околностима, добро је да смо дио еврозоне. Бићемо заштићенији у свим изазовима који су пред нама", увјерен је Пленковић.

Гувернер Вујачић је рекао да ковници новца ради 70-ак радника.

"Овдје се кују огромне количине кованог новца. За то треба добра организација ...Сигуран сам да ће све бити обављено како треба", рекао је гувернер и додао да ће ковница радити у три смјене нон-стоп да би исковало 420 милипна комада хрватских еврокованица до краја године, односно 3700 тона.

Рекао је да је то велики напор који подразумијева и повлачење куне из оптицаја и додао да ће бити повучено 500 милиона комада новчаница куне.
 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана