Почела процедура за спровођење избора у С.Македонији

Тањуг
Почела процедура за спровођење избора у С.Македонији

СКОПЉЕ - Након што је председник Собрања Северне Македоније Талат Дзафери расписао пријевремене парламентарне изборе за 12. април, почели су да теку рокови за спровођење предизборних активности, преноси портал Плусинфо.

Македонска Државна изборна комисија најкасније десет дана од дана расписивања избора мора да стави бирачки списак на јавни увид. 

Према законима, увид у бирачки списак траје 15 дана, односно од 26. фебруара до 11. марта, те ће у том периоду грађани Северне Македоније моћи да доставе своје захтијеве за записивање или измене података у бирачком списку. 

Листе кандидата требало би да буду достављене 30 дана пре одржавање избора, односно најкасније до 12. марта, а од тада теку рокови за њихову проверу и евентуалну корекцију. 

Роковник регулише и изборну кампању која ће трајати 20 дана прије избора са 24-часовном изборном тишином прије дана одржавања избора. 

Кампања почиње у поноћ 23. марта и завршава 10. априла, такође у поноћ. 

Државна изборна комисија Северне Македоније је утврдила и највише и најниже цијене за политичко рекламирање на радију, телевизији и у штампаним медијима, као и највише суме које могу да се исплате за рекламирање на интернет порталима. 

Избори у Северној Македонији ће бити одржани 12. априла. 

Датум је договорен између политичких лидера у тој земљи још крајем октобра прошле године, као посљедица одлагања почетка преговора ЕУ са том земљом.

Собрање је расписало изборе након усвајања Закона о јавном тужилаштву, који је један од предуслова и за доношење одлуке о датуму преговора са ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана