Почела инаугурација предсједника Црне Горе, ево ко сједи у првом реду

ГС
Инаугурација
Foto: Вијести | Инаугурација

ПОДГОРИЦА - У Скупштини Црне Горе у Подгорици нешто иза поднева почела је свечана сједница на којој ће изабрани предсједник Јаков Милатовић преузети дужност шефа црногорске државе.

Сједницу је отворила предсједница Скупштине Данијела Ђуровић, која је Милатовића са супругом сачекала испред зграде парламента. Сједница је почела интонирањем химне Црне Горе, пише Танјуг.

Свечаности присуствује више од 200 званица међу којима су шефови држава земаља Западног Балкана - Србије Александар Вучић, чланови Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и Жељко Комшић, Хрватске Зоран Милановић, Албаније Бајрам Бегај, премијер Бугарске Галаб Донев, предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи, као и велики број нерезидентних амбасадора и специјални изасланик САД Габријел Ескобар.

Ту су и европски званичници Оливер Ропке, предсједник Европског економског и социјалног комитета Европске комисије, као и специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич и Мануел Сарацин.

Церемонији присуствују многи домаћи политичари, као и  досадашњи предсједник Црне Горе и будући почасни бивши предсједник Мило Ђукановић, некадашњи предсједник Филип Вујановић и некадашњи премијер Игор Луксић.

У пленарној сали црногорског парламента у првом реду је  изабрани предсједник Милатовић са супругом, са његове лијеве стране је Мило Ђукановића, а са десне стране супруга, Зоран Милановић, Александар Вучић, Жељка Цвијановић...

На свечану сједницу није дошао градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић. Милатовић је у другом кругу предсједничких избора убједљиво побиједио вишедеценијског владара Ђукановића. Милатовић је трећи предсједник Црне Горе од обнове њене независности,  21. маја 2006. године, а прије њега су то били Филип Вујановић и Ђукановић.

У парламент су стигли новоизабрани предсједник Јаков Милатовић и његова супруга Милена. Милатовић се прије почетка сједнице поздравио, између осталог, са досадашњим предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем, предјседником Хрватске Милановићем,  предсједником Србије Александром Вучићем.

Нешто прије 12 часова стигли су и чланови Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и Жељко Комшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана