Почасно црногорско држављанство епископу милешевском Атанасију

Срна
Почасно црногорско држављанство епископу милешевском Атанасију

ПОДГОРИЦА - Влада Здравка Кривокапића током свог мандата додијелила је 274 почасна држављанства, а црногорски пасош по специјалним условима добио је и Његово преосвештенство епископ милешевски Атанасије.

У рјешењу Министарства унутрашњих послова Црне Горе наводи се да црногорско држављанство стиче Светко Ракита (свјетовно име владике Атанасија), рођен у мјесту Бабин До, Шипово, БиХ.

У рјешењу, које је министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић потписао наводи се да лице чији је пријем од посебног државног, научног, привредног, спортског, културног и другог значаја може стећи црногорско држављанство и ако не испуњава све норме.

Правила се односе, прије свега, на непрекидан и законит боравак у Црној Гори од десет година, као и на стицање држављанства пријемом уколико се особа одрекне другог држављанства.

-Министарство правде, људских и мањинских права доставило је 19. јула предсједнику Владе мишљење да се епископу Атанасију (Светку Ракити) који обавља улогу епископа Епархије милешевске – Српске православне цркве, а која посједује организационе дијелове у Црној Гори, који су признати и препознати у правном поретку на територији Црне Горе, као лицу од посебног значаја за Црну Гору одобри пријем у црногорско држављанство ради потребе несметаног вршења вјерске службе и руковођења организационим дијеловима вјерске заједнице на територији Црне Горе - наводи се у рјешењу МУП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана