Побуна 48 пензионисаних хрватских генерала

Агенције
Побуна 48 пензионисаних хрватских генерала

Загреб - Анте Готовина, Петар Стипетић, Антон Тус, Рахим Адеми и Миленко Филиповић дио су групације пензионисаних генерала, који су одбили да “притишћу владу”, па се нису одазвали позиву на радни састанак Хрватског генералског збора, преносе агенције.

У Хрватску политику најдиректније су се умијешали пензионисани генерали Хрватске војске.

Њих чак 48 најавило је да ће у року од мјесец дана у Вуковару одржати изборну скупштину хрватског генералског збора и да ће се “устројити хијерархијски, по принципу оружаних снага”.

Наравно да је повод најава Владе да ће врло скоро у Вуковар увести јавне написе на два језика, уз латиницу и на ћирилици - поштујући Уставни закон о заштити националних мањина.

Пензионисани генерали изгледа имају намјеру томе се супротставити - ратних устројством.

То је јасна пријетња садашњој власти тзв. лијевог центра, која нема намјеру наставити да корумпира двије деценије изразито повлаштене социјалне групације.

Како мисли генерал Домагој Домазет Лошо, Хрватска је изложена унутрашњој агресији, ријеч је о ратовању, гдје је најснажније оружје - писмо.

На то да је напросто ријеч о примјени Уставног закона генерали имају лаконски одговор - попис становништва, према којем у Вуковару има више од 33 посто Срба је лажан, јер је и на једној адреси у Вуковару пријављено и по 30 људи.

Хрватски генерали који се нису одазвали, а међу њима су и Готовина Тус, Адеми и други тврде да не желе устанак.

У медијима овај скуп већ називају побуном 48 пензионисаних генерала.

Скуп који је јавности требало да показаже заједништво пензионисаних генерала дуго је припреман.

Пензионисани генерал Штимац каже је да је у прошлости било анимозитета унутар Збора и међу самим генералима, али да је закључено како у Удружењу има простора и за лијеве и десне.

Он је био нека врста везе између Стипетића и Туса с једне и Домазета Лоше с друге стране у жељи да се на скупу појаве генерали који се и идеолошки не слажу.

Али, мисија на крају ипак није успјела.

Стипетић наглашава да у вријеме рата није било подјеле на лијеве и десне, али понавља да данас војници не би смјели бити привржени нити једној странци, а њему се чини да би Удружење могла искористити једна од политичких опција.

Штимац и пензионисани генерал Павао Миљавац најоштрије одбацују политичко активирање Удружења и тврдње да је ово политички повратак пензионисаних генерала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана