Побједа: Економска држављанства Црне Горе највише добили Руси

Танјуг
Foto: гс

ПОДГОРИЦА- У периоду од 7. децембра 2020. до 15. фебруара ове године преко програма екомомског држављанства, који је усвојила влада Здравка Кривокапића - држава је инкасирала више од 73 милиона евра, од којих су две трећине, односно 50 милиона уложили грађани Русије, пише подгоричка Побједа.

Према подацима Центра за грађанско образовање (ЦГО), Кривокапићева влада је додијелила је укупно 317 почасних држављанстава, од којих су чак 293 економска.

Будући да је тај програм подразумевао додјелу црногорског држављанства странцима, односно инвеститорима, који у Црну Гору уложе између 250.000 и 450.000 евра, то значи да је држава инкасирала за тај програм између 73 милиона и 250 хиљада евра и 131 милион и 850 хиљада евра, пише лист.

Влада, наводи се, није објелоданила за које су пројекте додељена држављанства а НВО сектор је упозорио да обични грађани од тог новца немају користи.

Од 317 почасних држављанстава чак 307 предложио је премијер Здравко Кривокапић, а осталих 10 није познато.

Чињеница да није позато ко је предлагач крши се закон о држављанству јер по члану 14 то могу урадити једино тројица предсједника: државе Скупштине и владе.

Највише почасних држављанстава влада је додијелила људима који долазе из Русије - чак 198, и сва та држављанства су дата на основу економског програма - показују подаци ЦГО.

Послије Русије, највише „почасних“ држављана долази из Кине - 19, затим Украјине и Либана - по 14.

По девет почасних држављанстава додијељено је људима из Србије, Казахстана и Узбекистана, док је из свих осталих земаља црногорски пасош на овакав начин добило 45 особа.

Влада Црне Горе је на електронској сједници 30. децембра прошле године донела одлуку да ће бити продужен Програм за стицање држављанства посредством инвестиција за још годину, односно до краја 2022. године и поред жестоких критика Европске комисије, које су нотиране и у Извјештају ЕК о Црној Гори за прошлу годину.

За сада није познато има ли међу држављанима Руске Федерације који су добили и црногорски пасош особа блиских режиму Владимира Путина, а које су на црној листи ЕУ и САД.

"Европска комисија је доследно савјетовала Црну Гору и истакла у годишњем извештају да преиспита своју шему додјеле држављанства инвеститорима. Такве шеме представљају могуће ризике као што су прање новца, утаја пореза, финансирање тероризма, корупција и уплив организованог криминала", упозоруку сy раније Црну Гору из Европске комисије, подсјећа Побједа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана