Побили породицу па им плијене имовину

Танјуг
Побили породицу па им плијене имовину

Загреб - Сестрама Радмили и Мирјани Вуковић српске националности из Медара, којима су хрватске снаге побиле родитеље и најмлађу сестру у акцији "Бљесак", Хрватска плијени имовину да би наплатила трошкове парнице, јер су оне од државе тражиле надокнаду штете због смрти најближих, преноси Танјуг.

Њихове би некретнине ускоро могле "на бубањ", како би Хрватска подмирила трошкове парнице којом су оне безуспјешно тражиле надокнаду штете због смрти најближих.

На овај правосудно-имовински скандал, чије су жртве српске националности, указала је невладина организација "Документа - Центар за суочавање с прошлошћу".

Према речима активисте организације "Документа" Еугена Јаковчића, сестре Вуковић су најновији случај такве праксе - фамилијама које већ годинама чекају да им државно тужилаштво саопшти ко је одговоран за убиство њихових најмилијих, прије одговора на то питање дође извршни поступак на имовину или слични парнични трошкови.

Општинско тужилаштво у Новој Градишци покренуло је извршни поступак над некретнинама, док по питању кривичног процесуирања одговорних за злочин у Медарима предузима тек предистражне радње против непознатих починилаца, рекао је Јаковчић.

Сестре Вуковић покренуле су у септембру 2006. године пред општинским судом у Новој Градишци одштетни поступак на основу закона о одговорности Хрватске за штету коју су узроковали припадници хрватских оружаних снага током рата.

Суд је у новембру 2009. године одбио тужбени захтјев као неоснован, а Грађанско-управно одјељење општинског тужилаштва у Загребу одбило је захтјев за склапањем вансудског поравнања, јер то, према њиховом тумачењу, није ратни злочин него су страдали цивили ратна штета.

- У случају сестара Вуковић држава тражи да се наплати чак и на таквој срушеној, запаљеној и уништеној имовини - рекао је Јаковчић.

Бранко Шерић, правни заступник породице Вуковић, рекао је да му је државни тужилац Младен Бајић рекао да се покреће процедура да се обустави поступак док се не ријеши отпис потраживања од стране државе. Сестрама Вуковић, отац Милутин, мајка Цвета и млађа сестра Драгана, која је тада имала седам година, убијени су 1. маја 1995. године у селу Медари на подручју тадашње општине Нова Градишка.

Злочини у Медарима

У злочину у Медарима, почињеном у шест ујутро, хрватски војници на крајње бруталан начин масакрирали су 22 српска цивила, од 24 колико их се затекло у селу. Жртве злочина у Медарима су, између осталог, 11 жена, двије дјевојчице старости седам и осам година, и дјечак од 11 година. Лешеви чланова породице Вуковић идентификовани су 29. марта 2011. године. Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", у "Бљеску" је убијено или нестало 283 Срба. До сада нико није одговарао за тај злочин

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана