По хрватској потјерници у Швајцарској ухапшен Слободан Стригић

Срна
По хрватској потјерници у Швајцарској ухапшен Слободан Стригић

Београд - Слободан Стригић /51/, кога Хрватска терети за ратни злочин, ухапшен је у Швајцарској по потјерници Бироа Интерпола у Загребу, иако је за исто кривично дјело у Србији осуђен на десет година затвора, саопштено је из "Веритаса".

У саопштењу се наводи да је Стригић ухапшен у тренутку када је кренуо у Србију на издржавање правоснажне десетогодишње казне затвора коју му је изрекао Апелациони суд у Београду.


Стригић, родом из села Каранац код Белог Манастира, налазио се у посјети код рођака у Швајцарској. Ухапшен је 12. априла и од тада се налази у екстрадиционом притвору у Цириху.

На издржавање казне затвора у Србији требало је да ступи 5. маја.

Пресудом Апелационог суда у Београду, осим Стригића, правоснажно су осуђени и Зоран Вукшић на 20 година затвора и Бранко Хрњак на пет година затвора.

Они су осуђени због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва у Белом Манастиру и другим мјестима Барање у току 1991. године, а за исто кривично дјело раније је правоснажно осуђен и Велимир Бертић на годину и шест мјесеци затвора.

Свима се оптужницом стављало на терет да су као припадници Јединице за посебне намјене из састава полицијских оружаних групација САО Источна Славонија, Барања и Западни Срем убили или учествовали у убиству најмање шест хрватских цивила.

Куриозитет је да је Државно тужилаштво Хрватске овај предмет уступило Тужилаштву Србије за ратне злочине 2008. године на основу Споразума о сарадњи у прогону учинилаца кривичних дјела ратних злочина против човјечности и геноцида, закљученог у октобру 2006. године.

По том споразуму, држава која уступа предмет не затвара поступак пред својим правосуђем, већ га држи отвореним све док од друге државе не добије правоснажну пресуду, након чега предмет или затвори или га остави отвореним, уколико је незадовољна пресудом.

Из "Веритаса" наводе да ће Стригић, уколико Србија не затражи његово изручење, највјероватније бити изручен Хрватској, што би био још један правни куриозитет.

Ако Србија затражи Стригићеву екстрадицију, надлежни швајцарски суд ће оцијенити да су испуњени услови за његово изручење у једну и другу државу.

Постоји, међутим, велика вјероватноћа да ће надлежни швајцарски министар, узимајући у обзир да је Стригић држављанин Србије, да је пресуда српског суда правоснажна, као и да је у питању исто кривично дјело, одлучити да буде изручен у Србију.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада је ухапшено 156 Срба, од којих је 53 изручено Хрватској.

Од екстрадираних до сада је против 20 њих поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак права на обештећење за вријеме проведено у притвору.

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од Хрватске, закључују у "Веритасу".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана