Плућа Земље уништена због нафте

Агенције
Плућа Земље уништена због нафте

Лима - Влада Перуа је прогласила ванредно стање због загађености дијела џунгле Амазоније, а за то је окривљен "Плуспетрол", због вишегодишњег трагања за нафтом.

Домородачке заједнице у басену ријеке Пастаса, близу еквадорске границе, већ годинама се жале на загађење и критикују власти због тога што не успијевају да ријеше проблем. Власти, међутим, кажу да је један од разлога због којих се до сада нису бавиле проблемом загађења то што у Перуу не постоје основни еколошки стандарди.

Министарство екологије, које је прогласило ванредно стање, саопштило је да загађење обухвата висок ниво олова, баријум и хрома, као и нафтних једињења. У тој области претежно живе припадници народа Кећуа и Асуар који се углавном баве ловом и прикупљањем плодова.

- Нафтним пољима већ 12 година управља "Плуспетрол", који је највећи произвођач нафте и гаса у земљи, и он ће морати да очисти загађену област - изјавио је министар екологије Мануел Пулгар-Видал.

Али влада је, такође, јасно рекла да ни "Оксидентал петролеум", који је управљао пољима прије "Плуспетрола", није адекватно рјешавао проблем загађења. Та компаније је тамо почела да буши нафту 1971, а "Плуспетрол" је преузео 2001.

Ванредно стање, које ће бити на снази 90 дана, налаже да се одмах предузму мјере за смањење ризика од загађења по локално становништво. "Плуспетролу" је у јануару одређена казна од 11 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана