Пленковић:Родитељи ухапшених навијача да замоле Милановића да им више не помаже

Танјуг
Пленковић:Родитељи ухапшених навијача да замоле Милановића да им више не помаже

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је данас родитељима ухапшених навијача у Грчкој да замоле предсjедника Хрватске Зорана Милановића да им не помаже јер им, како је навео, "само наноси штету".

"За разлику од Милановића, не нападамо грчко правосуђе. Те поруке су тамо јако лоше дочекане. Било би добро да, као што су родитељи мене замолили да им помогнем, да замоле њега да им не помаже јер им наноси само штету. Они су отишли доле, неко их је организовао и догодило се да је у сукобу дошло до смрти једног навијача и то је за сваку осуду", рекао је Пленковић, преноси Н1 Загреб.

Он је нагласио да не прејудицира ко је одговоран за убиство навијача.

"Жао нам је што се то догодило, назвао сам грчког колегу, осудио насиље и изразио жаљење за изгубљеним животом. Ми смо, као и наша амбасада, на располагању својим грађанима. Ја сам од грчког премијера тражио сигурност наших грађана у затвору", навео је Пленковић.

Додао је да се ухапшени хрватски држављани суочавају са озбиљним оптужбама, као и да жели да се тај поступак што брже заврши како би они могли да буду депортовани назад за Хрватску јер, како је навео, "јасно је да не може њих 100 да буде одговорно за убиство". Председник Хрватске Зоран Милановић оценио је раније да су хрватски навијачи у Грчкој заробљени као да је рат и да их третирају "као коров", додајући да поступање грчких власти према њима нема везе са правом, демократијом и поштовањем људских права.

"То није правна држава! Ти људи су третирани као ратни заробљеници. Да сам премијер, размислио бих што бих направио. Није једноставно. Ово је на граници ратног права. Третирају их као заробљену јединицу", рекао је Милановић, коментаришући слање свих хрватских навијача који су учествовали у нередима у Атини у истражне затворе широм Грчке.

Група од 98 хрватских држављана терети се за 11 кривичних и прекршајних дела, а посебан нагласак је стављен на истрагу убиства 29-годишњег навијача АЕК-а током сукоба навијача фудбалског клуба Динамо Загреб и навијача АЕК у Атини увече 7. августа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана