Пленковића не забрињавају тензије и могућа дестабилизација Западног Балкана

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЗАГРЕБ- Хрватски премијер Андреј Пленковић одбацио је забринутост да би тензије на Западном Балкану могле довести до дестабилизације и поручио да ЕУ никада више није била ангажована на овом подручју, као што је то било током прошле године.

"Никад није било више ангажмана Европске уније на највишем нивоу на Западном Балкану него 2022.", рекао је Пленковић у изјави за Евроњуз.

Ипак, упозорава, да треба бити опрезан.

"Али, морамо остати опрезни, ангажовани, а сви челници треба да преузму одговорност. Јер што су државе стабилније и боље функционишу, бржи ће бити њихов пут према Европској унији", рекао је Пленковић.

Говорећи о одговору Европе на руску агресију, Пленковић је рекао да има осјећај да Европска унија досад није никад показала такво јединство и одлучност, уз "јасну и артикулисану осуду Русије" и велику солидарност с Украјином.

Тај сукоб ће, као и сви други, завршити за "дипломатским столом", сматра Пленковић.

Европа, наглашава, мора наставити да подржава Украјину.

Поновио је да Хрватска може понудити своје искуство мирне реинтеграције Подунавља, истакнувши притом "посебно за руске медије" реч "мирна".

"То је била фантастична операција прије 25 година и мислим да се тај модел може примијенити и на регије Доњецка и Луганска", рекао је, између осталог, Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана