Пленковић зове банкаре на састанак због прећутних минуса

Тањуг
Foto: Илустрација

БЛЕД - Хрватски премијер Андреј Пленковић саопштио је данас да ће сазвати састанак са предсједницима управа банака поводом панике која се подигла у јавности због укиданја, односно сманјенја такозваног "прећутног" минуса.

Пленковић је, у разговору с новинарима на Бледском безбједносном форуму, рекао да се по том питанју чуо са хрватским министром финансија Здравком Марићем, да је послао поруку и гувернеру Хрватске народне банке Борису Вујчићу, те да ће о тој теми расправлјати на седници у ужем саставу владе, преноси Хина.

"Желим да утврдим чинјенице као предсједник владе. Ми као влада немамо начин да проверимо те податке осим да питамо ХНБ. Тражићемо нјихове податке и став. Сазваћу састанак с предсједницима управа банака. Ако је настала празнина и ако лјуди нису били информисани онда ћемо то питанје регулисати. Будући да је ствар озбилјна желим да имам све факте на столу", навео је Пленковић.

Вечернји лист је ових дана објавио да је у Хрватској настала велика драма јер су на адресе грађана почела да стижу обавјештенја банака да ће им за два мјесеца или најкасније до почетка 2022. сманјити такозване "прећутне" минусе, нудећи им кредите на годину дана да измире износ дуга.

Банке нуде две врсте минуса - дозвољене и "прећутне", илити недозвољена прекорачења по текућим рачунима. Дозвољене користи само 32 хиљаде грађана у Хрватској, а "прећутне" чак 840 хиљада, и њихово смањење ће, по оцјени Вечерњег, значити велики удар на стандард.

ХНБ, која је крајем јула најавила да ће се мењати режим одобравања минуса, истиче да је покренула измјену закона како би кориснике "прећутних" минуса заштитила од превисоких камата.

Камате на "прећутна" прекорачења крећу се од 8,11 посто до 17,4 процента, наводи Вечерњи доводећи у питање висину тих камата будући да закон, који су донели бивши СДП-ови министри финансија Славко Линић и Борис Лаловац, банкама забрањује да грађанима зарачунавају камате изнад највеће допуштене, која је тренутно 8,11 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана