Пленковић: Захтјев за помиловање Перковића и Мустача "оркестрирана акција"

Срна
Foto: Tанјуг

ЗАГРЕБ- Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је захтјев за помиловањем некадашњих југословенских обавјештајаца Јосипа Перковића и Здравка Мустача "оркестрирана акција" која је изазвала подјеле у "хрватском бићу".

Пленковић је рекао на сједници Хрватског сабора да Влада по том питању нема никакве ингеренције и да је ХДЗ, чији је лидер, против тог помиловања.

"Хрватска је видјела пуно оркестрираних акција, а ово је једна од тих. Та тема је изазвала подјеле међу генералима, ветеранима и уопште у хрватском бићу", рекао је Плековић одговарајући на питања посланика.

Пленковић је рекао да предсједник Хрватске Зоран Милановић, који једини према Уставу може давати помиловања, ћути о овој теми и чека да види шта ће остали рећи о томе.

Адвокат Анто Нобило поднио је недавно Министарству правде Хрватске молбу за помиловање Перковића и Мустача, који су пред њемачким судом 2016. осуђени на доживотне казне затворе за помагање у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Њемачкој, а казну служе у Хрватској.

Поводом коментара независног посланика Хрвоја Зекановића о Милановићу као "портпаролу Кремља", Пленковић је рекао да је "ова опаска занимљива" и подсјетио да је још 24. фебруара предсједнику Хрватске послао писмо за састанак Савјета за националну безбједности у вези са ситуацијом у Украјини, али да још није добио одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана