Пленковић: За некога ко наводно представља Хрвате, Комшић води политику против Хрватске

ГС
Foto: Танјуг/АП

БЕРЛИН- Хрватски премијер Андреј Пленковић након састанка лидера земаља Западног Балкана у Берлину, коментарисао је рад члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

Пленковић је истакао како је у интересу Хрватске да све земље у њеном комшилуку буду чланице Европске уније, а такође је похвалио и напоре Њемачке када је у питању Берлински процес истичући како сматра да канцелар Олаф Шолц наставља иницијативу коју је 2014. године започела Ангела Меркел.

"За нас су битне двије теме: Јадранско-јонски гасовод којим би се плин из Азербејџана довео до Хрватске, а посебну важност има и ЛНГ терминал на Крку, гдје смо донијели одлуку о инвестицијама и повећању капацитета, што би било важно и за снабдијевање Босне и Херцеговине гасом", рекао је Пленковић, преноси Index.hr.

Након критика које је амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама Свен Алкалај упутио Кристијану Шмиту, Пленковић је мишљења да такве критике само показују недостатак политичке воље да у БиХ влада равноправност конститутивних народа.

Влада Републике Хрватске упутила је недавно писмо НАТО савезу у којем тражи да се размотри могућност ангажовања хрватских војних снага у склопу мисије ЕУФОР-а у БиХ на шта је реаговао и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић који је казао како је Хрватска држава чије је војно и политичко руководство пресуђено у у Међународном кривичном суду у Хаагу као дио удруженог злочиначког подухвата, који је "за циљ имао стварање етнички очишћених дијелова Босне и Херцеговине под војном и политичком управом сусједне Републике Хрватске".

Комшићево писмо након окончања састанка Берлинског процеса коментарисао је хрватски премијер.

"Господин Комшић има стално антихрватски наратив, што доводи до једне доста апсурдне ситуације да неко ко наводно представља Хрвате у БиХ стално води политику против Хрватске", истакао је Пленковић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана