Пленковић: Власти Србије шаљу добру поруку

Срна
Пленковић: Власти Србије шаљу добру поруку

ВУКОВАР - Хрватски премијер Андреј Пленковић поздравио је долазак посебног изасланика предсједника Србије Верана Матића у Вуковар, поручивши да је то битна и добра порука.

- Та порука говори о суочавању са прошлошћу и чињеници да на тај начин власти из Србије шаљу посебну поруку Вуковару, жртвама у овом граду и хрватским борцима - рекао је Пленковић новинарима у Вуковару.

Пленковић сматра да је учешће потпредсједника хрватске Владе из редова Самосталне демократске српске странке Бориса Милошевића у "Колони сјећања" порука окренута будућности, сарадњи и развоју.

- Хрватска је побиједила у Домовинском рату, остварила је све своје националне задатке, као таква има снаге за искораке који су важни за суживот, помирење и историјску истину, исто тако испружену руку према мањинама у Хрватској, па тако и српској мањини - рекао је Пленковић.

Он каже да је због тога добро, нормално и природно да је потпредсједник Владе Хрватске из редова СДСС-а данас у Вуковару, као што је био и у Книну.

У Вуковару се данас обиљежавања Дан сјећања у оквиру кога је, уз посебне епидемиолошке оквире, организована "Колона сјећања" са мањим бројем учесника него претходних година, али у којој је ипак било више хиљада људи.

Пленковић очекује да се сви придржавају дистанце у складу са епидемиолошким препорукама.

На данашњи дан прије 29 година припадници Југословенске народне армије, оружане силе тадашње СФРЈ, ушле су у Вуковар и ослободиле га од припадника хрватских паравојних формација, такозваних "Зенги", који су по налогу Фрање Туђмана имале задатак да очисте овај град од Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана