Пленковић: Важна осуда злочина у Јасеновцу

Срна
Пленковић: Важна осуда злочина у Јасеновцу

ЈАСЕНОВАЦ - Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је изузетно важна осуда злочина у Јасеновцу не само за жртве, него и за младе које се, како каже, тек требају освијестити шта се догађало у хрватској историји.

"Жао нам је свих који су овдје погинули. Важно је да за младе генерације у нашем образовном систему осигурамо да могу на јасан начин сазнати и научити колико се зло догађало за вријеме Другог свјетског рата", рекао је Пленковић у Јасеновцу, гдје је одржана комеморација поводом 77 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац.

Он је навео да присуствује службеној комеморацији са достојанством и поштовањем према жртви, додајући да се "и ту виде вриједности на којима је изграђена савремена Хрватска", преноси портал "Индекс".

Говорећи о забрани усташког поздрава "За дом спремни", Пленковић је рекао да "има више опција о којима ће се разговарати".

"Можемо анализирати компаративну праксу, постоји законска основа и треба уједначити судску праксу", рекао је Пленковић.

Коментаришући скандалозну изјаву Матка Раоса, владиног изасланика на годишњици оснивања ХОС-а у Сплиту, да не би било данашње Хрватске да није било 10. априла 1941. године, што је дан оснивања НДХ, Пленковић је рекао да је Раос нискусан и да је упутио извињење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана