Пленковић упознао колеге из ЕУ о стању у БиХ

Срна
Пленковић упознао колеге из ЕУ о стању у БиХ

ЗАГРЕБ - Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је на самиту ЕУ упознао колеге из других чланица о стању у БиХ и најавио да ће БиХ бити посебна тема на једном од будућих самита, највјеројатније у првој половини сљедеће године.

Пленковић је рекао да је у оквиру расправе о спољнополитичким темама упознао колеге о својој недавној посјети БиХ, утисцима о политичком стању, те о кључним тачкама у посљедње три деценије у вези са том земљом од деведесетих година, Вашингтонским и Дејтонским споразумом, те пресудом Европског суда за људска права и Уставног суда.

Он је говорио и о актуелним напорима за испуњавање критеријума ЕУ и о питању изборне реформе како би се обезбиједила равноправност Хрвата као конститутивног народа, преносе хрватски медији.

"Мислим да сам наишао на велико разумијевање са том анализом, будући да је битно да се на овом највећем нивоу освијетле нијансе и врло комплексна политичка ситуација у БиХ и на томе трагу ћемо наставити и сљедеће године за вријеме француског предсједавања", рекао је Пленковић након завршетка самита ЕУ.

Он је додао да је француски предсједник Емануел Макрон позитивно реаговао на његово излагање и да је најавио да ће се и француско предсједање ЕУ бавити темом југоистока Европе.

Пленковић је рекао да је од предсједника Европског савјета Шарла Мишела затражио да на једном до будућих самита, највјеројатније за вријеме француског предсједања у првој половини сљедеће године, као посебна тема буде БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана