Пленковић: Треба да доносимо одлуке које ће побољшати положај Срба и Хрватској

Г.С.
Пленковић: Треба да доносимо одлуке које ће побољшати положај Срба и Хрватској

ЗАГРЕБ - Треба да доносимо одлуке које ће побољшати положај Срба и других националних мањина у Хрватској, рекао је данас у Загребу хрватски премијер Андреј Пленковић на Великој скупштини Српског народног вијећа (СНВ).

Пленковић је поздравио премијерку Србије Ану Брнабић, чланице и чланове СНВ у Хрватској, преноси Танјуг.           

- Као председник Владе који већ седму годину одржава снажно партнерство са свим представницима националних мањина у Сабору, али и са свима у Хрватској, негујући отворено и толерантно друштво у коме Хрватска у 2023. године представља земљу која је решила сва своја кључна национална питања. Хрватска је стекла међународну позицију у којем смо праткично остварили све државно-политичке циљеве у последњих 30 година - поручио је Пленковић.

Како је објаснио, “то радимо са поуздањем и жељом да сви који живе у Хрватској, било Хрвати или припадница националних мањина, уживају сва права, осjећају се добро и да ће доприносити хрватској држави”.

Он је рекао да то говори зато што је премијерка Брнабић сама казала да су односи Србије и Хрватске оптерећени бројним наслијеђен “у задњих стотинак година”.

Ти проблеми живе и утичу на расположење, поручио је Пленковић, и навео да они представљају препреке у унапрјеђењу односа Хрватске и Србије

Премијерка Србије Ана Брнабић данас је учествовала на четвртој Великој скупштини Српског народног вијећа (СНВ) у главном граду Хрватске.

Брнабић се претходно састала у Загребу са Пленковићем

Прије почетка састанка са Пленковићем, Брнабић се уписала у златну књигу у згради Владе Хрватске.

У делегацији са премијерком Брнабић је и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.

Поред делегација из Србије и Хрватске, Великој скупштини су присуствовали и висока делегације из Босне и Херцеговине, односно Републике Српске.

На скупштини су се окупили чланови СНВ-а и представници српске националне мањине из више од 150 општина, градова и жупанија, као и представници организација српске заједнице у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана