Пленковић се одрекао мандата у Европском парламенту

СРНА
Пленковић се одрекао мандата у Европском парламенту

ЗАГРЕБ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић одрекао се мандата освојеног на изборима за Европски парламент, а очекује се да ће исто учинити и потпредседница Европске комисије за демографију и демократију Дубравка Шуица.

То значи да ће премијер остати у Загребу, а Шуица ће поново бити предложена за мјесто хрватске представнице у новом саставу Комисије, преноси Танјуг.

Пленковић је у писму предсједнику парламента Гордану Јандроковићу написао да је на изборима за Европски парламент изабран као први на листи ХДЗ-а који је побиједио на тим изборима и освојио половину мандата.

Истовремено, наводи да су бирачи на изборима за Хрватски сабор дали већинску подршку ХДЗ-у, а Сабор му је по трећи пут исказао повјерење за мјесто премијера.

''Како бих оправдао указано повјерење и одговорност коју носи функција предсједника Владе, обавјештавам вас да ћу и даље обављати дужност предсједника Владе Републике Хрватске и да нећу преузети функцију члана Европског парламента“, написао је Пленковић у писму које је Јутарњи лист имао увид.

Правила у Европском парламенту диктирају да изабрани посланици морају одмах да одлуче да ли ће одслужити европски мандат или ће га се одрећи уколико су изабрани на други положај који не могу да обављају истовремено, што укључује функцију премијера.

Не постоји опција замрзавања мандата.

Изабрани посланици у Европском парламенту обавјештавају предсједника хрватског Сабора да се одричу мандата, а он то обавјештење шаље предсједнику Европског парламента, а дужан је и да га обавести и о заменику изабраног посланика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана