Пленковић: Самит у Дубровнику најбољи до сада

Танјуг
Пленковић: Самит у Дубровнику најбољи до сада

ЗАГРЕБ- Хрватски премијер Андреј Пленковић оцијенио је данас да је дубровачки самит Украјина-Југоисточна Европа и по оцјени предсједника Украјине Володимира Зеленског био најуспјешнији до сада, да хрватски предсједник Зоран Милановић није ни требало да буде присутан, а да је предсједник Србије Александар Вучић позван јер је дио тог форума.

Пленковић је на отвореном дијелу сједнице Владе рекао да је јучерашњи самит у Дубровнику прошао у духу снажне подршке Украјини и да је потписан споразум између Хрватске и Украјине.

Подсјетио је да се у новембру навршава 1000 дана "руске агресије" током којих је Хрватска дала 300 милиона евра помоћи Украјини.

"Наставићемо да помажемо Украјину и даље. Задовољан сам јер је састанак у Дубровнику досад био најуспјешнији, а са том процјеном се слаже и украјински предсједник Зеленски", рекао је Пленковић.

Осврнувши се на коментаре и медијске написе о томе да скупу није присуствовао предсједник Републике Зоран Милановић, премијер Пленковић је рекао да је то незнање и знак минималне упућености у међународне скупове.

"Никада не учествују и предсједник и премијер, увијек учествује један. Ту нема дилема, нити је био позван, нити је показивао иницијативу да дође. То ваљда довољно говори и овим апологетама из СДП-а. Није позван јер није ни требало да буде позван нити је требало да ја будем присутан на самиту у Црној Гори или Пољској, нити се тамо гурам", навео је Пленковић.

Истакао је да је друга ствар став према руској агресији на Украјину.

"Ту је став Владе јасан и то је унисони став западног свијета. Милановић већ двије године има проруски став, реторику и наратив. Нажалост се то рефлектује и на расположење хрватске јавности. То није дошло случајно, нису Хрвати, дио њих, остали без осјећаја солидарности према Укранији сами од себе. Дио је то постао јер слуша Милановићев проруски наратив. Једну су нам срамоту приуштили у Сабору прије годину дана, сад ће имати другу прилику”, каже Пленковић говорећи о скором гласању у Сабору о слању хрватских војника у мисију везану за обуку украјинских војника.

Хрватски премијер је поновио да је подршка Украјини исправна.

“Они који подржавају Милановића и настоје у други план ставити супстанцу овог скупа и питају зашто је тамо био предсједник Србије… Био је јер је део тог формата јер долази. То ништа не мења. Боље да покушаји да Србија подржава Украјину буду у организацији Хрватске. … Надам се да ће они који су то мало детаљније пратили ипак се вратити на садржај и мало боље протумачити каква је стварна позиција Хрватске према Украјини”, рекао је Пленковић, пренијели су хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана