Пленковић: Рјешење наћи ове седмице

Срна
Пленковић: Рјешење наћи ове седмице

Загреб - Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је наложио министру пољопривреде Томиславу Толушићу да већ ове седмице пронађе рјешење које ће отклонити проблем са сусједним земљама у вези са повећаним таксама приликом увоза воћа и поврћа, истичући да рјешење сигурно може бити пронађено.

"Министар Толушић је од мене добио директан налог да у разговору с министрима и службама, у складу с међунардним уговорима, у најбржем року нађе рјешење које ће отклонити тај проблем и спријечити било какву расправу о трговинском рату између Хрватске и сусједних земља", рекао је Пленковић вечерас за ХРТ.


На питање да ли се може наћи задовољавајуће рјешење за све након што су Србија, БиХ, Мекедонија и Црна Гора договориле мјере којима ће узвратити на повећане хрватске таксе и строжи надзор при увозу, Пленковић је рекао да "сигурно може".

Он је навео да је Толушићева идеја, када је доносио правилник, била ефикаснија контрола воћа и поврћа које се увози, а да се "у овом тренутку чини да је процјена њега и његових служби у смислу висине накнада која се плаћа за тај инспекцијски надзор била превисока".

Пленковић је рекао да што прије треба наставити изградњу Пељешког моста.

"Техничке карактеристике моста задовољавају највише стандарде и неће угрозити пролазак бродова према Неуму. Порука је јасна - дијалог с БиХ ждаж и наставак изградње Пељешког моста уз 357 милиона евра неповратних средстава из европских фондова што прије", нагласио је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана