Пленковић: Пуцњава на Марковом тргу има елементе терористичког акта

Срна
Пленковић: Пуцњава на Марковом тргу има елементе терористичког акта

ЗАГРЕБ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас да пуцњава на Марковом тргу у Загребу, у којој је рањен полицајац, има и елементе терористичког акта.

 “Полиција и Државно тужилаштво утврђују околности злочина, али као тему требало би отворити мотиве и разлоге за овај чин који, по информацијама које за сада имамо, има и елементе терористичког акта”, рекао је Пленковић на сједници хрватске Владе.

Он је навео да је посјетио у болници рањеног полицајца који се осјећа добро.

“У балансирању безбједносних мјера водићемо рачуна о култури отворености и доступности свакога од нас и институција. Истовремено ћемо водити рачуна и о заштићености”, рекао је Пленковић.

Он је додао да нова безбједносна организација, која предвиђа затварање Маркова трга, гдје се налази сједиште Владе, неће утицати на могућност представника медија да извјештавају о активностима владе и њених чланова.

Данијел Безук (22) је у понедјељак хицима из аутоматског оружја ранио тридесетједногодишњег полицајца из обезбјеђења Владе када је испалио рафал према улазним вратима Банског двора, сједишта хрватске Владе.

Нападач се потом убио на загребачком Јабуковцу.

Безук, који није од раније био познат полицији, прије самоубиства је објавио поруку на друштвеним мрежама “доста је било превара и безобзирног гажења људских вриједности без одговорности”.

Полиција је јуче ухапсила и оца нападача Зденка Безука /59/. У његовој кући у мјесту Крајишка Кутиница код Кутине пронађене су двије пушке са оптичким нишаном и пригушивачем и 1.169 комада разне муниције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана