Пленковић: Промјена изборног закона - инвестиција у стабилност БиХ

Срна
Пленковић: Промјена изборног закона - инвестиција у стабилност БиХ

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас да инсистирање на равноправности конститутивних народа у БиХ није назадни национализам, него поштивање Устава, те позвао на што скорију промјену Изборног закона, што је, како каже, инвестиција у политичку стабилност БиХ, важну и за Европу.

 Пленковић је рекао да је озбиљна грешка игнорисати легитимну заступљеност три конститутивна народа у БиХ одређену Дејтонским мировним споразумом, те истакао да се данас нуди “лажна дилема” између БиХ темељене на Дејтонском мировном споразуму и БиХ “свих грађана, изнад етничких граница”.

“Принцип једнакости три народа и принцип једнакости грађана нису супротни једни другима”, рекао је Пленковић у Загребу на конференцији поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Он је напоменуо да ништа не може оправдати праксу виђену већ три пута, на изборима 2006, 2010. и 2018. године да се прегласавањем елиминише политичка представљеност Хрвата у БиХ, упозоривши да то не помаже кохезији земље и нормалном функционирању њених институција.

Пленковић је рекао да данас постоји консензус о томе да је Дејтонски мировни споразум окончао рат у БиХ, али да се мишљења разилазе о његовој успјешности у остваривању функционалне БиХ, па је у том контексту поздравио организацију међународне конференције.

Он је нагласио да је измјена споразума отворена за расправу, али да све промјене морају доћи изнутра, од грађана БиХ, политичких странака и институција.

Пленковић истакао да је стабилност БиХ стратешки интерес Хрватске, која је највећи заговорник пута БиХ у ЕУ.

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозеп Борељ у видео-поруци је поручио да пут према евроинтеграцији може помоћи БиХ, те да БиХ чекају тешке, али потребне реформе.

Међународна конференција, у организацији Министарства спољних и европских послова и Хрватске академије науке и умјетности, имаће три панела.

На конференцији под називом “Насљеђе мира - 25 година Дејтонско-париског мировног споразума” учествоваће и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић и замјеник предсједавајућег овог дома Драган Човић.

Шпирић и Човић обратиће се учесницима у оквиру трећег конференцијског панела током којег ће бити разговарано о евроатлантској посвећености БиХ, најављено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Видео-поруком би требало да се обрати и руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, који борави у посјети региону.

Општи оквирни споразум за мир у БиХ парафиран је у Дејтону 21. новембра 1995. године, а званично потписан у Паризу 14. децембра те године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана