Пленковић представио мјере које ограничавају цијене струје и гаса

Срна
Пленковић представио мјере које ограничавају цијене струје и гаса

ЗАГРЕБ- Премије Хрватске Андреј Пленковић представио је данас на сједници Владе нови пакет мјера за ублажавање удара раста цијена енергенета.

Пакет мјера односи се и на грађане и на предузећа, а предвиђа ограничене цијене струје и гаса за домаћинства.

Пленковић је на отвореној сједници Владе рекао да је ова мјера када је о струји ријеч фиксирана на период од 1. октобра ове до 1. марта наредне године.

Нешто скупљу електричну енергију плаћаће субјекти који се не могу сматрати привредним и њима ће бити обезбијеђена универзална струја, чија ће цијена бити нешто мало више у односу на ону за домаћинства.

Пленковић је навео да ће и цијене гаса за домаћинства ће бити фиксиране на период до 1. априла наредне године, преносе хрватски медији.

"Нико није остављен по страни, биће омогућена мирна јесен и зима", рекао је Пленковић.

Он је додао да је држава осигурала средства, да се креће дугорочно са снажнијим улагањем у обновљиве изворе енергије да би радили на енергетској независности Хрватске.

"Шаљемо поруку о одговорности и поруку штедње енергије. То што смо направили искорак, не значи да истовремено не рачунамо на рационалност сваког појединца", рекао је Пленковић и додао да желе повећати удио обновљивих извора енергије.

Он је навео да ће Сабору предложити посебан порез на добит, с додатним опорезивањем предузећа остварују значајну добит, посебно нараслу у времену кризе.

Донесене су и мјере за раднике, односно порезна растерећења и повећање неопорезивих примитака, као и за пољопривреднике због суше и климатских промјена. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана