Пленковић поново критиковао опозицију, назвао их лупеталима

Танјуг
Пленковић поново критиковао опозицију, назвао их лупеталима

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је да ће Влада на данашњој седници подићи минималац са 700 на 840 евра бруто, а одлука ће ступити на снагу од 1. јануара наредне године.

"То значи да ћемо у нашем мандату за сада више него удвостручити минималац. Прије седам године је била 414 евра бруто. То је повећање за чак 103 посто или 426 евра. Уједно захваљујући овом повећању студентску сатницу која данас износи 4.48 еура повећаћемо на 5.25 евра", рекао је Пленковић на отвореном дијелу седнице Владе. Сабору ће, каже, предложити усвајање закона о хрватском језику.

"Циљ је да се осигура развој с потребама будућег света. Хрватска се придружује бројним земљама које имају закон о језику. Основна је саставница хрватског идентитета хрватске културе, обухвата хрватски стандардни језик и наречја. Језик је нематеријално добро, обвеза је владе да брине о заштити хрватског језика", рекао је Пленковић.

Рекао је да се овим законом не ограничавају слободе књижевног уметничког изражавања нити приватна комуникација. Тиме ћемо хрватском језику омогућити несметан развој. Циљ закона је обезбедити квалитетан ниво и употребу у службеним документима. Са синдикатима је, каже, постигнут договор о три тачке и то: расту основице за пет одсто, исплати већ у новембру божићнице у износу од 300 евра и оно што је ново је, прво увођење ускрснице у износу од 100 евра.

Пленковић се осврнуо и на јучерашњи дан у сабору када га је опозиција ометала у представљању годишњег извештаја о раду владе и истакао да су тиме, како је рекао, послали неколико порука очаја и нестрпљивости. Опозиција је, каже, хтела да онемогући његово подношење извештаја јер их "ваљда боли чути оно што је влада радила"

. "Послали су поруку рушења угледа хрватских институција, послали су поруку хрватској јавности да желе хаос и анархију и настојали су онемогућити оно што је влада радила протеклих седам година, али у томе нису успели", рекао је Пленковић

Поновио је причу о покушају опозиције да, како је казао, имамо две политичке Хрватске. "Разлика између нас у парламентарној већини и њих којих има мало, видимо да су се оградили од њих и социјалдемократи, и ИДС, и неки заступници СДП-а су шаптали да их је срам", рекао је хрватски премијер.

"Не волим да дијелим Хрватску и не делим, ово је дељење само једног малог броја заступника, ми смо дио Хрватске која се рано буди, ради, а они нека буду лупетала...", рекао је, између осталог, Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана