Пленковић поново догађаје у Украјини упоредио са ратом у Југославији

Танјуг
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Украјински предсједник Володимир Зеленски обратио се учесницима самита Прве кримске платформе у Загребу видеолинком и изјавио да Русија "уцјењује цијели свијет" који је, како је казао, постао окрутније мјесто, а хрватски премијер Андреј Пленковић је казао да подршком Украјини, званични Загреб показује да је на правој страни историје и поново догађаје на украјинској територији упоредио са „Домовинским ратом“.

"Живот су изгубиле хиљаде Украјинаца. Они муче, убијају, нема везе које доби су људи, убијају дјецу, жене и старце", казао је Зеленски и оцијенио да је, како је навео, "ово најгори напад на цивилизацију у дуго времена.
Тврде да је Крим њихов, али ми смо овде да бисмо показали да је окупација привремена. Украјинска застава поново ће се вијорити на Криму, Крим ће бити ослобођен и тек тада ће свијет осјетити да је рат завршен и да је свијет сигуран", увјерен је Зеленски.

Претходно, учесницима самита обратио се хрватски премијер Андреј Пленковић и поручио да је ће Украјина остварити свој територијални интегритет.

Он је рекао да су Крим, Доњецк, Луганск окупиране украјинске територије.

"Украјина ће остварити свој територијални интегритет", рекао је Пленковић и додао:

"Хрватска је континуирано давала подршку Украјини. Домаћинство овог састанка је још једна манифестација да ходамо у Украјину, да смо уз пријатеља у потреби. То чинимо јер је то моралан, цивилизацијски чин", рекао је хрватски премијер.

Додао је да не бити уз Украјину значи бити уз Кремљ и његове ортаке у срамотном добу историје.

"Бити уз Украјину, значи бити на правој страни повести. Ми знамо шта је агресија, сила и негирање права на постојање и цијенимо украјинску борбу за демократију. Драго нам је да Европа и свијет нису поновили грешке од прије 30 година када ми нисмо имали овакав израз солидарности", рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана