Пленковић: Писмо Милановића је лична захвалност мени

Срна
Foto: Тањуг

ЗАГРЕБ/БРИСЕЛ- Хрватски премијер Андреј Пленковић из Брисела је поручио предсједнику Зорану Милановићу да његово писмо са замјеркама на Закључке Савета ЕУ у дјелу о БиХ, доживљава као његову “личну захвалност” њему за оно што је изјавио током своје недавне посјете Сарајеву.

На питање о изјавама Милановића о Сребреници, Пленковић каже да је то, како је рекао, сада постала "нека пракса" да има неколико актера на хрватској политичкој сцени који му се обраћају тако да писма шаљу медијима. Појашњава да чим му неко пошаље писмо преко медија, одмах га, каже, доживљава мање релевантним и битним. "Више то доживљавам као нечији ПР потез, не би ли неко скренуо пажњу на своје постојање.

Ја сам то схватио као његову личну захвалност за моје ставове изречене у Сарајеву кад су ме питали шта мислим о његовим изјавама везано за геноцид у Сребреници", рекао је Пленковић, пренио је загребачки Вечерњи лист. Најавио је да ће кад дође време и да се буде видео са Милановим, а мисли да ће то бити у понедељак или неки други дан, мало ће, каже, поразговарати са њим. Говорећи о Закључцима Савета ЕУ, Пленковић тврди да су они “пуно бољи за Хрвате у БиХ него што су били закључци самита НАТО-а”, на којему је Хрватску представљао Милановић.

Тада је, подсећа, Милановић претио блокадом декларације самита НАТО-а ако се у тексту декларације који говори о БиХ не спомену конститутивни народи и Дејтонски споразум. Од претње је, каже, одустао после разговора са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом који је пристао на измену само у погледу спомињања Дејтонског споразума. "Све што је битно за Хрвате је унутра. А пуно ће важније бити ово што ћу ја сад рећи шефовима држава и влада (на састанку Европског савета, који је у току). Чим споменете Дејтонски споразум, конститутивни народи су унутра.

Чим споменете изборну реформу, пресуде Уставног суда БиХ, имате под том формулацијом и пресуду у случају Љубић која се односи на легитимно представљање, дакле све је ту", рекао је Пленковић и додао да само треба разумјети шта је иза сваке од тих реченица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана