Пленковић: Пељешки мост биће изграђен

Срна
Пленковић: Пељешки мост биће изграђен

Загреб - Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас на почетку сједнице Владе да ће Пељешки мост бити изграђен.

"Још једном поручујем нашим пријатељима у БиХ, али и хрватској јавности, да пројекат повезивања југа Хрватске с остатком земље, али и повезивање европске територије Пељешким мостом иде даље", истакао је Пленковић.

 


Он је нагласио да ће мост бити изграђен, да се дијалог са БиХ наставља, те да је о томе разговарано на сједници Савјета министара и Владе Хрватске почетком јула у Сарајеву, преноси ТВ "Н1".

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић поводом најављеног почетка изградње Пељешког моста јуче је упутио писмо министру мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олегу Бутковићу у којем га је информисао о постојању правних сметњи за изградњу и позвао на хитну обуставу свих активности у вези са изградњом моста.

Писмо је упућено и на адресе предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера, високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини, европског комесара за преговоре о проширењу Јоханеса Хана, као и високог представника у БиХ Валентина Инцка, те шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка.  

Ускоро рјешење за ХОС-ову таблу у Јасеновцу

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас да ће се у наредне двије седмице наћи рјешење за спорну ХОС-ову таблу у Јасеновцу на којој је исписан усташки поздрав "За дом спремни".
"Желимо да се нађе рјешење за ово политичко питање уз пуно уважавање ратних ветерана и њихових породица. Повјерићу ово питање наредних неколико дана министру бранилаца Томи Медведу да га покуша ријешити уз консензус. Након тога приступићемо и цјеловитом законском рјешењу, да бисмо затворили ова идеолошка питања", поручио је Пленковић.

Он је рекао да је свима јасно да контекст усташког концентрационог логора Јасеновац и поздрав "За дом спремни" не иду заједно.

"Наши су ставови врло јасни и чврсти. Савјет за суочавање с посљедицама тоталитарног режима има задатак да ријеши нешто што досад није било ријешено. Њихов је задатак да нам као Влади дају одређене препоруке и савјете како да се та питања ријеше законито, а рок је 1. март наредне године", рекао је Пленковић хрватским медијима.

Лидер Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац поручио је да је најдужи временски оквир у ком ће СДСС затражити уклањање табле са усташким поздравом "За дом спремни" у Јасеновцу новембар, иначе коалиција пуца.

Ветерани Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ су у центру Јасеновца, недалеко од бившег усташког концентрационог логора, у фебруару прошле године открили спомен-обиљежје на којем је уклесан усташки поздрав "За дом спремни".

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора у Другом свјетском рату закључила је да је у Јасеновцу и Доњој Градини убијено више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана