Пленковић: Ове године заједничка комеморација у Јасеновцу

Танјуг
Пленковић: Ове године заједничка комеморација у Јасеновцу

ЗАГРЕБ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић изразио је данас задовољство што ће у недељу у Јасеновцу бити одржана заједничка комеморација, на којој ће бити и представници јеврејских општина, који су претходних година одбијали да дођу, незадовољни односом власти према НДХ и усташком режиму.

"Драго нам је да ће се ове године Веће јеврејске општине Загреба и Координација јеврејских општина у Хрватској такође одазвати позиву директора Јавне установе Спомен-подручја Јасеновац за учешће на комеморацији, па ћемо имати једну комеморацију, што сматрамо добрим и корисним", рекао је Пленковић на јседници Владе.

Осврћући се на овогодишње обележавање годишњице пробоја заробљеника из усташког концентрационог логора Јасеновац, Пленковић је истакао како се одржавање заједничке комеморације одвија у контексту хрватског председавања Међународним савезом за сећање на холокауст (ИХРА) и напора које Влада улаже у борбу против антисемитизма, објавила је Хина.

Представници јеврејских општина низ година нису учествовали у заједничким комеморацијама, незадовољни односом власти према величању НДХ и усташког режима, а тражили су и законску забрану коришћења усташких симбола и поздрава “За дом спремни”.

С тим у вези, Пленковић је оценио као непримерене иступе и изјаве у среду појединих опозиционих посланика у сабору, током расправе о изменама Закона о прекршајима против јавног реда и мира, када се и у сали могло чути "За дом спремни".

Посебно је истакао да је недопустив "агресиван наступ" неких опозиционих заступника према председнику Сабора Гордану Јандроковићу.

Пленковић је најавио да ће у недељу на комеморацији у Јасеновцу традиционално бити више чланова Владе, као и да ће посетити и ромско гробље у меморијалном центру Уштица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана